Već više od dva sata gusti dim prekrio je naselje Koksara i fabriku GIKIL, šireći se prema pravcu Tuzle. Iz kompanije GIKIL još nisu izdali saopštenje za javnost, a načelnik Edin Delić napustio je sjednicu Općinskog Vijeća Lukavac, piše tuzlanski.ba.

 

Kako piše Sodalive.ba oko 14 sati došlo je do zastoja u radu vakum sistema na koksnoj bateriji u proizvodnim pogonima GIKIL-a. To je sistem koji u toku spaljivanja i termalne obrade uglja u bateriji odvodi gasove iz baterije u sistem. Zbog iskakanja ovog segmenta došlo je do izdvajanja gasova u atmosferu. U tom slučaju se aktivira sigurnosna procedura spaljivanja, pošto su ti gasovi zapaljivi, tako da se u tom momentu iz pogona mogao vidjeti veliki plamen i dosta intenzivan dim.

 

– Za sat vremena saniran je taj nedostatak i došlo je do normalizacije stanja. Ja sam maločas bio u GIKIL-u pored same baterije, gdje se dim povlači. Nije bilo alarmantne situacije, niti ugrožavanja zdravlja i života ljudi, jeste došlo do povećane emisije, jeste radi se o incidentu i upućene su inspekcije, ali smo ukazali i na neke slabosti u samoj proceduri obavještavanja u samom GIKIL-u, tako da ćemo ubuduće svi pravovremeno znati kada se dese ovakve situacije, kazao je Edin Delić, načelnik Lukavca napomenuvši da iz GIKIL-a niko nadležne nije obavijestio o incidentu, već se o njemu saznalo nakon dojava građana.

 

Pojašnjava i da se radi o materijalima koje nastaju u procesu koksovanja odnosno temperaturnog razlaganja uglja. Ukoliko bi se to udisalo u blizini duže vrijeme može biti štetno, međutim, ovaj incident kakav jeste nema značajno veće posljedice od normalnog rada koksare.

 

– U Koksari su radnici, slobodno se kreću oko tih baterija bez maski, znači nije to bilo u tolikom intenzitetu da bi ugrozilo nečiji život, tvrdi Delić. Ovaj incident zabilježila je stanica za mjerenje kvaliteta zraka koja je u Lukavcu u 15 sati zabilježila koncentraciju sumpordioksida od 508,2 µg/m³