Zasjedaju danas vijećnici u Kalesiji. Na obimnom dnevnom redu je, između ostalog, donošenje odluke o formiranju MZ Petrovice i izdvajanju dijela naselejnog mjesta Prnjavor, naselja Palavre iz MZ Prnjavor i priprajanju ovog MZ Kalesija centar, te odluke o deficitarnim zanimanjima na području Kalesije.

 

Pred vijećnicima su izvještaji o radu u prošloj godini općinskog načelnika i o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta. Na danšnjoj sjednici biće razmatrane informacije o radu Općinskog suda Kalesija, Kalesijkog Biroa za zapošljavanje i poreske uprave ispostave Kalesija.

 

Vijećnici će raspravlajti o dopunama Odluke o obaveznom prikupljanju i odvozu komunlanog otpada.

 

Prema pisanju Nezavisnog Kalesijskog portala, Ponovo je upitna parlamentarna većina u OV Kalesija.

 

Naime, u prvoj polovini ovoga mjeseca je održana sjednica Kolegija Općisnkog vijeća, na kojoj su vijećnici BPS-a “poručili” da će predsjedavajući i načelnik morati naći ruke koje će podržati ponuđene tačke dnevnog reda, te da vijećnici BPS-a neće prisustvovati sjednici.


Ovo je za NKP.ba potvrđeno od strane učesnika Kolegija, te da postoji stenogramski zapis kompletnog toka sjednice Kolegija koji može potvrditi riječi vijećnika BPS-a.

 

Podsjećamo, parlamentarnu većinu u OV Kalesija (ne)zvanično čini 16 vijećnika. Za donošenje bilo kakve odluke u OV je potrebna podrška nadpolovična većina od broja vijećnika (27), odnosno 14 vijećnika.


BPS u OV Kalesija u aktuelnom sazivu broji 3 vijećnika, te bi njihov eventualni nedolazak značio da Općinsko vijeće vjerovatno ne bi usvojilo ponuđeni dnevni red, ili pak nakon usvajanja dnevnog reda ne bi bile usvojene neke važne odluke i izvještaje.

 

Skoro od samoga početka, osim prve dvije sjednice nakon što je konstituisan aktuelni saziv Općinskog vijeća Kalesija, općinski načelnik ima problema oko “sastavljanja” parlamentarne većine.


Za razliku od načelnika u, naprimjer, susjednim Živinicama ili u Lukavcu, gdje je parlamentarna većina u OV kontra (opozicija) načelniku, ali se ostvaruju odlični rezultati, naročito u Živinicana, općinski načelnik u Kalesiji svoju energiju najviše troši na okupljanje vijećnika - piše nkp.ba.

 

tkportal.ba / nkp.ba