Kula Huseina-kapetana Gradaščevića u Gradačcu uskoro bi trebala biti obnovljena. 

 

Nakon inicijative Fuada Hadžimehmedovića (SBB), delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji je krajem prošle godine uputio zahtjev za intervenciju na prijedlog budžeta FBiH za 2018 godinu, za kulu Zmaja od Bosne dodijeljen je milion KM.

 

 

Tuzlanski kanton i Gradačac nekoliko godina imaju svoje predstavnike na višim nivoima, ali do sada niko nije pokretao priču o obnovi Starog grada, odnosno kule Husein-Kapetana Gradaščevića - kazao je Hadžimehmedović.

 

 

Pomoć se očekuje i od Vlade Tuzlanskog kantona, od koje su SBB Zastupnica u Skupštini TK Lejla Vuković iz Budžeta TK  za 2018 godinu tražili 450.000 KM kao finansijsku pomoć pri rješavanju projektne dokumentacije i obnove Starog grada i Kule Gradaščevića.

 

 

"To će biti prvo poslijeratno ulaganje u kulu", rekao je direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona Benjamin Bajraktarević.

 

Srodna slika

 

Kako je rekao Bajraktarević, od Zavoda su zatražena sugestije za radove koji su na kuli interventni.

 

"Bedemi su u lošem stanju i popuštaju, a ugrožene su i kapi-kule", rekao je.

 

Iako je milion KM mnogo novca, ipak neće biti dovoljno sredstava za obnovu cijelog prostora Starog grada Gradačca, ali Bajraktarević ističe da će uspjeti obnoviti najvažnije i najugroženije dijelove.

 

"Radovi su skupi i radit će se postepeno, a oskudijevamo i sa izvođačima radova", rekao je Bajraktarević.

 

Iz Zavoda smatraju kako bi najbolje bilo da novac bude dodijeljen Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona koja bi novac brže usmjerila u obnovu kule kako bi time uložila u razvoj turističke ponude na području Gradačca.

 

izvor: tkportal.ba (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) / radiosarajevo.ba