Svjetski dan tuberkuloze obilježava se 24. marta, na dan kad je 1882. godine Robert Koch objavio da je otkrio uzročnika tuberkuloze. Njemu u čast ta bakterija (Mycobacterium tuberculosisi) nazvana je Kochov bacil. Tuberkuloza je kroz stoljeća bila na prvom mjestu liste zaraznih bolesti u svijetu. Pisani tragovi o njoj postoje u svim poznatim civilizacijama. U mjestu Alit-Yam, na izraelskoj obali Sredozemnog mora, pronađene su kosti majke i djeteta stare 9000 godina, na kojima su otkriveni konzervirani ostaci stanica bakterije, uzročnika tuberkuloze.

 

Iako se javlja u dalekoj prošlosti, nažalost nije samo bolest prošlosti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u 2014. godini u svijetu je od tuberkuloze oboljelo 9,6 milijuna ljudi, a umrlo 1,5 milijun. Procjenjuje se da su se razboljeli milioni djece, a 140 000 umrlo. Tuberkuloza je vodeći ubica HIV – pozitivnih osoba. Tuberkuloza ne poznaje granice među državama i ima je u svim dijelovima svijeta. U 2014. godini najveći broj novih slučajeva tuberkuloze zabilježen je u jugoistočnoj Aziji i zapadnom Pacifiku (58% svih TB u svijetu). Pretpostavlja se da je danas uzročnikom tuberkuloze zaražen svaki treći čovjek u svijetu, a svaka neliječena osoba oboljela od tuberkuloze zarazi 10 do 15 ljudi u svojoj okolini.

 

Tuberkuloza se prenosi kapljicama koje oboljela osoba oslobađa u okolinu kašljanjem, kihanjem, govorom ili pjevanjem. Sitne kapljice brzo se suše, a najmanje mogu ostati u zraku i po nekoliko sati. Zaraziti se može osoba koja je u bliskom i dugotrajnom kontaktu s oboljelom osobom, udisanjem zraka u kojem lebde uzročnici tuberkuloze. Zarazni su samo bolesnici koji boluju od plućne tuberkuloze i tuberkuloze grkljana. Ostali klinički oblici tuberkuloze, primjerice bubrega, kosti, kože i dr., nisu zarazni osim u iznimnim slučajevima.

 

Bosna i Hercegovina spada u države srednje opterećene tuberkulozom, ali unatoč trendu opadanja tuberkuloza je još uvijek među vodećim zaraznim bolestima. U 2016. godini Tuzlanski kanton prednjačio po broju oboljelih u odnosu na druge kantone u FBiH. Stopa pojavnosti tuberkuloze u TK je bila najveća u Živinicama, a slijedili su Gradačac, Tuzla, Banovići i Doboj Istok. Srećom na području opštine Kalesija nije bilo zabilježenih slučajeva tuberkuloze, ali radi prevencije i sprečavanja većeg problema iz SBB-a apeluju da građani zatraže pomoć ljekara ukoliko primjete da imaju neki od mogućih simptoma tuberkuloze, a neki od njih su: blagi kašalj i pomalo povišena tjelesna temperatura, umor, gubitak težine, krv u iskašljaju, noćno znojenje i sl. Jer bolje je spriječiti nego liječiti.

 

Savez za bolju budućnost BiH Kalesija, 24.03.2018

 

 

Stranačka saopštenja i oglašavanje na našem portalu. Kontakt:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.