Ekološki savez "Eko zeleni" Tuzlanskog kantona, Javna ustanova Osnovna škola "Sjenjak" i Međunarodna osnovna škola Tuzla danas su u Dramar centru u Tuzli organizovali zajedničko obilježavanja 22. marta Svjetskog dana voda. 

 

Okrugli sto ove godine je održan pod motom "Priroda za vodu". 

- To znači da je odgovor u prirodi. Možemo da kažemo da čovjek još uvijek ne razumije prirodu, ne poštuje je, živi u sukobu sa prirodom tako da ovim putem pozivam tzv. civiliziranog čovjeka da se vrati i da počne činiti više dobrih dijela prema prirodi - kazao je prof.dr. Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza "Eko zeleni" TK. 

 

Dodao je da su naše rijeke u posljednjih nekoliko godina na neki način napravile pobunu zbog zagađenja. 

- To je faktura za sve ono što čovjek čini prirodi. Sve to može se poboljašati ukoliko svi mi promjenimo odnos prema prirodi odnosno počnemo primjenjivati ekološko zakonodavstvo. Mi smo danas od učenika osnovnih škola učili o značaju vode i djeca su zasigurno nezadovoljna ponašanjem naš starijih prema vodi. Svima njima poklonili smo i tekst Evropske povelje o vodi - dodao je Omerović. 

Kako je rečeno ovom prilikom, mladi danas o značaju vode uče kroz redovne nastavne planove i programe i časove odjeljenske zajednice, pa se može reći da su dovoljno ekološki osvještena. Ovakav vid vannastavnih aktivnosti je ocijenjen pozitivnim, jer ima veliku ulogu u dodatnom jačanju ekološke svijesti kod djece. 

Indira Lukavica, direktorica OŠ "Sjenjak" kazala je da se u ovoj školi tradicionalno obilježava Dan voda, s tim da je ove godine u program uključena i lokalna zajednica, prije svega Međunarodna osnovna škola i obdanište "Aladin". 

 

tkportal.ba / tuzlarije.net