Jedna osoba je preminula u Tuzli od virusa H1N1, potvrdio je ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić.

 

Dvadesetsedmogodišnja djevojka iz Banovića preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli od virusa H1N1, poznatijeg kao svinjska gripa. U proteklih nekoliko dana još tri osobe su preminule u Tuzli, ali je riječ o influenci tipa A i B.

 

- Sezona gripa je nažalost rezultirala u posljednjih nekoliko dana sa četiri smrtna ishoda. Kod jednog broja pacijenata, tačnije pet pacijenata, izolovan je i virus H1N1. Od četiri smrtna slučaja jedan smrtni slučaj je bio upravo sa virusom H1N1.

 

Ostala tri slučaja su bila influenca tipa A i B – rekao je Hadžiefendić, piše N1.

 

On je istakao da su svi pacijenti su sa različitih opština. Trenutno na liječenju imamo 15 pacijenata, svi ostali slučajevi boluju od sezonske gripe, dodao je on.

 

On je naveo da su preminule osobe iz Kladnja, Tuzle, Živinica i Banovića.

 

Načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla prof. dr. sc. Sead Ahmetagić kazao je da virus H1N1 karakterišu visoka temperatura koja može ići i preko 40 stepeni, izrazito jaka glavobolja, jaki bolovi u rukama, nogama...

"Ljudi koji su se do jučer praktično kretali i radili padaju u postelju. Najčešće poslije trećeg dana bakterijske infekcije dolaze upale pluća, sinusa, uha i drugih organa", istakao je Ahmetagić, naglasivši da je riječ o lako prenosivom virusu koji se najčešće prenosi rukama i kapljičnim putem.