Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) održao je konferenciju za medije povodom današnje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) na kojoj će se zastupnici izjasniti o smjeni aktuelnog saziva Vlade TK.

 

Povjerenik SDA u TK Amir Fazlić je tokom svog obraćanja istaknuto da ta stranka ne učestvuje u današnjim dešavanjima te da su kreatori ove situacije Mirsad Kukić, donedavni predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzla, i zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB).

 

- Očekivali smo razgovore sa SBB-om nakon što je uvedeno povjereništvo u Kantonalni odbor SDA, ali to se nije desilo. Ovo je destabilizacija TK. Ova Vlada ima rezultate, a grupa koja je ovo uradila je prekršila Statut te je sama sebe isključila iz SDA – kazao je Fazlić.

 

Povjereništva će, kako je Faktor ranije najavio, biti uvedena u sve općinske odbore iz kojih dolaze zastupnici koji su podržali usvajanje dnevnog reda današnje sjednice i koji će glasati za smjenu Vlade TK.

 

- Ta nova vlada nije vlada SDA, a uz ove ljude je odgovoran i jedan politički subjekat, a to je SBB – dodao je Fazlić.

 

Ministar Fahrudin Skopljak je izjavio da su četiri ministra, koja su ostala na strani Kantonalnog odbora SDA, dobijali ponude da ostanu i u novom sazivu vlade i to uz obrazloženje da je aktuelni saziv dobar, ali da nije dobar premijer. Ta ponuda je, tvrdi, odbijena jer ne žele izaći iz SDA.

 

- Po ugostiteljskim objektima su traženi ljudi da budu ministri, a nama su ponude slali zastupnici koji sve ovo rade – izjavio je Skopljak.

 

Pored njega, uz Kantonalni odbor SDA Tuzla su ostali Abdulah Zukić, Hasan Ferhatović i Srđan Mićanović te premijer Bego Gutić. S druge strane, uz zastupnike koje predvodi Mirsad Kukić su ministri Husein Topčagić i Jakub Suljkanović. Za Suljkanovića se spekulira da bi, ukoliko dođe do smjene Vlade, trebao biti njen novi mandatar.

 

Aktuelni premijer Bego Gutić je pojasnio da današnja procedura smjene Vlade nije u skladu sa Poslovnikom i Ustavom TK.

 

- Inicijativa mora na vrijeme biti dostavljena premijeru i zastupnicima. Stoga sam Skupštini uputio zahtjev za zaštitu zakonitosti postupka te Ustavnom sudu FBiH i premijeru FBiH – izjavio je Gutić.

 

Posljednja dešavanja su, dodaje Gutić, rezultat nezadovoljstva Mirsada Kukića zbog uvođenja povjereništva i njegovih ličnih interesa.

 

- Ova koalicija je dogovorena prije dvije noći u "tornju" Avaza – pojasnio je Gutić.