Ispred sjedišta SDP-a u centru Tuzle došlo je do naguravanja između policije i nezadovoljnih kupaca stanova u zgradi "15. maj", koji su danas izašli na proteste.

 

Kupci stanova u Stambeno-poslovnom objektu “15. maj” i danas su izašli na proteste. Okupili su se ispred zgrade u koju godinama čekaju useljenje i koja, skoro deceniju nakon roka, nije otvorila vrata kupcima nekretnina.

 

Kako javljaju lokalni mediji, do naguravanja je došlo nakon što je jedan od demonstranata krenuo da položi vijenac ispred zgrade SDP-a. 

 

Policajci su ga tada izdvojili i odveli na stranu. Vidjevši to drugi građani su se pobunili, insistirajući da ga policija pusti. 

 

Nakon toga, na mjesto događaja je stigao policijski terenac, kojim je odvezen privedeni muškarac. 

 

Ogorčeni građani prvo su blokirali dio raskrsnice na Brčanskoj Malti u Tuzli, koja se nalazi odmah do spornog objekta, jer im specijalna policija nije dozvolila da izvrše potpunu blokadu. Građani su policajcima u oklopnim uniformama davali cvijeće. Odatle su se zaputili do Gradske uprave Tuzla, a planiraju protestirati ispred Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i sjedišta tuzlanskog SDP-a.

 

Zgrada “15. maj” trebala je biti izgrađena krajem 2009. godine, ali još uvijek nije useljiva. Objekat su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija “Giprom”. Kantonalno tužilaštvo TK još od 2014. godine provodi preistražne radnje u ovom slučaju, ali još uvijek tužilac nije donio odlku o pokretanju istrage.

 

foto faktor.ba