U 13 sati koncentracije lebdećih čestica PM2.5 kreću u opasno visokim vrijednostima.

 

U 12 sati sati izmjereno je čak 333,9 µg/m³, dok je u 13:00 sati zabilježeno čak 993,6 µg/m³ što je okarakterisano kao OPASNO.

 

Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

 

Najugroženije kategorije stanovništva kao što su trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

Čestice PM2.5, koje su ujedno najsitnije i najsmrtonosnije čestice, premašile su u 13 sati 993,6 mikrograma po metru kubnom.

 

Poređenja radi, u Lukavcu su jučer te iste čestice dostizale 350,2 mikrograma po metru kubnom. Inače ove čestice se smatraju “veoma nezdravim” ukoliko pređu prag od 150 mikrograma po metru kubnom, što bi značilo da duži boravak na otvorenom uzrokuje respiratorne probleme, koje mogu rezultirati oboljenjima poput astme. Za dosta niže vrijednosti u Pekingu se pali crveni alarm, što znači da se zatvaraju fabrike, škole i ostale javne ustanove, a vožnja automobila je zabranjena.

 

Preporučljivo je svim osobama da ukoliko su u mogućnosti odlaze na izlete u viša područja sa svježim zrakom. S obzirom na dužinu trajanja, ovakva stanja pogoduju i nastanku respiratornih bolesti poput astme, osobito kod djece.

 

Zbog dugačkog trajanja epizode zagađenja zraka (skoro trideset dana u kontinuitetu), građanima se preporučuje nošenje maski koje je mnogo efikasnije od korištenja šalova prilikom disanja, jer oni propuštaju najveći dio prašine mjerenih promjera (PM10 i PM2.5). Za zaustavljanje ovih čestica najefikasnije su radne maske kakve se koriste u tehnološkim postupcima, koje imaju oznaku FFP2 i FFP3 ili maske sa oznakom N95.

 

sodalive.ba / tkportal.ba