Prof. dr. Muhamed Omerović i  ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH.

 

 

 

U Sarajevu je danas održan “Smoke-free prijem” i svečana dodjela priznanja organizacijama i pojedincima za doprinos u stvaranju zdravog okruženja bez duhanskog dima u Bosni i Hercegovini, povodom obilježavanja Dana bez cigarete.

 

Smoke-Free prijem se prvi put organizirao u Bosni i Hercegovini s ciljem da se istaknu prednosti i isplativost održavanja zabava bez duhanskog dima i motiviraju ugostitelji na kreiranje zdravog okruženja u njihovim objektima, pružajući podršku novim zakonskim riješenjima u kontroli duhana.

 

 

Doktor Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza "Eko zeleni" TK bio je učesnik i partner u organizaciji ove značajne ceremonije za  BiH.

 

Čast mi je naći se na ovakvom mjestu i kao partner dati doprinos u stvaranju zdravog okruženja bez duhanskog dima. Ja sam dao značajan doprinos u donošenju nacrta Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima.

 

Ponosan sam  što sam bio partener organizaciji PROI, jer kao što je javnosti poznato ja sam autor brojnih knjiga iz oblasti štetnosti pušenja. Osim toga "Eko zeleni " TK su već dugi niz godina uticali na građanstvo našeg kantona i ukazivali na štetnosti duhanskog dima za zdravlje čovjeka - istakao je dr. Omerović za tkportal.ba.

 

 

Događaj  je organiziralo Udruženje PROI u saradnji sa Zavodom za Javno zdravstvo Federacije BiH, Svjetskom bankom i Švicarskom ambasadom.

 

Dobitnike nagrada odabrali su predstavnici civilnog društva, članovi Odbora za nagrade Partnerstva za BiH bez duhanskog dima, i to u osam kategorija: smoke-free političar/ka, omladinska organizacija, javna ličnost, međunarodna organizacija koja je doprinijela kontroli duhana, najbolje novinarsko izvještavanje o kontroli duhana, ugostiteljstvo bez duhanskog dima, radno mjesto bez duhanskog dima i zdravstvena ustanova bez duhanskog dima.


Specijalni gost na ceremoniji bio je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH.

 

 

tkportal.ba