Posljednjih godina sve veći broj parova u Tuzlanskom kantonu odlučuje se na medicinski potpomognutu oplodnju. Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK prošle godine su finansijski pomogli oplodnju 92 osobe.  

 

I ove godine nastavit će projekt sufinansiranja, pa će tako svi parovi koji se na zasnivanje potomstva odluče na ovakav način za prvi pokušaj dobiti 3.000 KM, a za drugi 2.000 maraka.

 

Kantonalni ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić ističe da je plan ministarstva na čijem je čelu i ZZO TK bio da se iznos novca poveća, ali da je nakon uvida u listu parova koji čekaju pomoć odlučeno da novčana pomoć ostane na nivou prošlogodišnje.

 

 Primjetan je povećan broj osoba koje se odlučuju na medicinski potpomognutu oplodnju, što znači da je ovaj projekt naišao na dobar odziv kod parova koji imaju probleme. Plan Ministarstva zdravstva i ZZO TK jeste da ove godine osnujemo odjeljenje za medicinski potpomognutu oplodnju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo - kaže Hadžiefendić.

 

Naglašava da bi to bilo prvo javno odjeljenje takve vrste u našoj zemlji.

 

 

Hadžiefendić: Dobar odziv

 

 

- Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo imamo dvoje subspecijalista iz ove oblasti koji su se obučavali u Sloveniji. Uz našu finansijsku i organizacijsku podršku i njihovo znanje, vjerujem da ćemo u skorijoj budućnosti na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla krenuti u proceduru medicinski potpomognute oplodnje - ističe Hadžiefendić.