AKTUELNE VIJESTI

Region

 

 

Podmetnuti požar oštetio je u noći između nedjelje i ponedjeljka Nikšićku (Muhadžir) džamiju u novopazarskom naselju Hadžet, saznaje agencija SANA.

 

U požaru nije bilo povrijeđenih pošto u to vrijeme nije bilo nikog u džamiji.

 

Eksperti iz Policijske uprave u Novom Pazaru utvrdili su nakon prikupljenih dokaza da je požar podmetnut.

 

Mutevelija džamije Šabo Kladničanin je pri dolasku na sabah namaz (jutarnju molitvu) zatekao džamiju punu dima, nakon čega je obavijestio nadležne organe.

 

”Zabrinjavajuće je da se ovo dešava. Ne znam ko bi imao motiv da zapali džamiju.” rekao je Kladničanin.

 

Ovo je drugi požar u Nikšićkoj džamiji. U požaru koji se desio prije šest godina kompletna džamija je izgorjela, kako je tada navedneno uzrok požara bile su neispravne električne instalacije.

 

Nakon požara na istom mjestu izgrađena nova džamija koja je po svom izgledu i uređenju jedna od najljepših u gradu.

 

izvor: SANA

 

 

Poslije ranjavanja Nusreta Ličine, preduzetnika iz Bara, uhapšeni njegova supruga Sabiha i napadač Volton Duraj. Ranjeni je van životne opasnosti. Djeca smještena kod strica.

 

 

NEPUNA 24 sata od porodične drame u Baru, kada je Nusreta Ličinu (41) u njegovoj kući ranio Volton Duraj (21), policija je sklopila mozaik i rasvjetlila slučaj pokušaja ubistva.

 

Duraj, koji je sa Kosova, osumnjičen za pokušaj ubistva, i Sabiha Ličina (33), kojoj se na teret stavlja pomaganje, privedeni su u subotu uveče višem državnom tužiocu u Podgorici.

 

Kako saznajemo, napad na preduzetnika iz Bara nije bio materijalne, već privatne prirode.

 

Dvostruki život bračnog para Ličina pokazao je svu svoju surovost - dvoje maloljetne djece, djevojčica i dječak, trenutno su bez oba roditelja, smješteni kod strica.

 

Majka iza rešetaka, otac u bolničkom krevetu. Ranjeni privatni preduzetnik Nusret Ličina, na koga je ispaljeno više hitaca u četvrtak uveče, ostaje do daljeg na bolničkom liječenju nakon što je došlo do komplikacije zbog povrede nerva.

 

Prema saznanjima "Novosti" iz izvora bliskih istrazi, policija je kod Duraja pronašla pištolj. On je, kako saznajemo, uhapšen u petak po podne u Sutomoru, i to u autobusu za Kosovo kojim je pokušao pobjeći iz Crne Gore.

 

Inače, nakon što je ispalio više hitaca u Ličinu, Duraj se krio u jednom od apartmana u barskom naselju Šušanj, blizu kuće Ličina. Kako saznajemo, njemu je ovaj dio Bara odranije poznat jer je donedavno radio u jednoj od pekara baš u ovom naselju.

 

Navodno, Duraj je prošle godine dolazio u kuću Nusreta Ličine dok je ovaj bio odsutan. Inače, Duraj koji je nakon ljetnje sezone otišao na Kosovo, vratio se u Bar prije nekoliko dana, a šta je "prelomilo" da potegne obarač i ispali više hitaca u Ličinu još nije poznato.

 

Napadač je ušao u porodičnu kuću Ličine, i dok je Nusret sjedio na trosedu u dnevnoj sobi, Duraj je pucao u njega. Ličina je pogođen sa tri metka - u glavu i ruke. Dok je Duraj pucao u Ličinu, njegova supruga Sabiha, navodno, nalazila se u kupatilu i policiji je kazala da kad je muž ranjen ništa nije čula, niti je vidjela napadača.

 

Dvoje maloljetne dece, srećom u momentu ranjavanja oca, nisu bila u kući.

 

OD izvora bliskih istrazi je potvrđeno da je supruga Sabiha "pala" na poligrafu. Nezvanično, ona je osumnjičenom za pokušaj ubistva, otvorila vrata porodične kuće u kojoj je živjela sa vjenčanim suprugom i dvoje maloljetne djece. Tokom istrage, ispostavilo se da su oba bračna partnera Ličina, u proteklom periodu vodila dvostruke živote.

 

Za policiju koja je rekordno brzo sklopila mozaik, pojavile su se i nove kockice pa se na poligrafu našla još jedna osoba, muškarac sa čijom partnerkom je navodno Ličina bio u ljubavnoj vezi. Taj muškarac je prošao test i istražitelji su došli do saznanja da nije učestvovao u počinjenom krivičnom djelu.

 

 

Nećemo odustati od borbe da se utvrdi istina, neko mora biti odgovoran, kaže otac preminulog Aleksandra Adamovića nakon odluke tužilaštva da odbaci krivičnu prijavu protiv dvojice doktora iz bolnice u Tiršovoj

 

Nećemo odustati od borbe da se utvrdi istina i osudi eventualni krivac za smrt našeg sina Aleksandra. Dvojica ljekara koja su bila pod istragom nisu nam ni saučešće izjavila, a kamoli nešto drugo.

 


Ovim riječima juče je Dejan Adamović iz sela Županjac kod Lazarevca prokomentarisao za Kurir odluku tužilaštva o odbacivanju krivičnih prijava protiv dvojice ljekara iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, koji su bili pod istragom zbog sumnje da su nesavjesno liječili njegovog sina Aleksandra (4), koji je preminuo od sepse izazvane prelomom ruke.

 


Umro četiri dana kasnije

 


Podsjetimo, četvorogodišnji Aleksandar povredio je ruku dok se igrao u dvorištu porodične kuće 25. novembra 2015. Ljekari lazarevačkog doma zdravlja dijete su zbog velikog otoka uputili na dalje liječenje u Tiršovu, gdje mu je konstatovana povreda lakta.

 

Tamošnji ljekari nisu bili saglasni da li se radi o težem ili lakšem prelomu, da bi nakon dva dana i kontrolnog pregleda dječaka poslali kući s rukom u gipsu.

 


Četvrtog dana od povrede Aleksandar je iznenada prestao da diše i preminuo na putu za bolnicu. Obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastupila zbog bakterijske infekcije koja je zahvatila pluća. Tužilaštvo je odmah naložilo policiji da ispita sumnjivu smrt dječaka, zbog čega je ubrzo pokrenuta istraga u čijem su se centru našli ljekari Đorđe Topličić i Siniša Dučić.


Sastanak sa advokatom


- Nakon dvije godine istraga je okončana odbacivanjem krivične prijave protiv dvojice doktora za koje se sumnjalo da su počinili teško djelo protiv zdravlja ljudi. Tužilaštvo je ovu odluku donijelo na osnovu medicinskog vještačenja koje je potvrdilo da nije bilo propusta u radu osumnjičenih ljekara - kazala je za Kurir portparol Prvog osnovnog tužilaštva Aleksandra Đenadić.

 


Otac nesrećnog dječaka Dejan Adamović, međutim, i dalje je uvjeren u krivicu ljekara.

 

- Još nismo dobili odluku tužilaštva, a tokom sljedeće nedjelje i sastanka s advokatom ćemo vidjeti šta dalje. Nećemo odustati jer neko mora biti odgovoran za smrt djeteta koje je umrlo od sepse - poručuje nesrećni otac.

 

Izvor: pressonline

 

 

Z.A. (55), njegova majka D.A. i sin I.A. (22), svi iz zaječarskog sela Grljan, poginuli su u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se desila na mostu kod zaječarskog sela Salaš

 

Otac i sin su poginuli na licu mjesta, dok je D.A. povredama podlegla u zaječarskoj bolnici.

 

Nezvanično, do tragedije je došlo kada se na mostu "opel kadet", u kome je bila tročlana porodica, direktno sudario sa kombijem brze pošte, ali nije poznato kako je došlo do nesreće.

 

Vozač kombija je zadobio teške povrede i nalazi se u zaječarskoj bolnici, a policija ne saopštava detalje ove tragedije. Konkretno, Sanja Dimitrijević, načelnica Policijske uprave u Zaječaru, nas je uputila na svog portparola, dok nas je on uputio da odgovore potražimo u Tužilaštvu.- pišu novosti.rs.

 

Nezvaično se saznaje, da je otac upravljao "opelom", ali da je proklizao na mostu i direktno se sudario sa vozilom brze pošte. U tom trenutku, na "kadet" je naleteo i kombi, koji se zakucao u zadnji dio auto i bukvalno ga speljskao.

 

Više podataka biće poznato nakon uviđaja.

 

Tragedija u Segedinu: Mladić iz Gunaroša ubio djevojku iz Čantavira kod Subotice. Čenad Čeke posle zločina pokušao samoubistvo, ali je uhapšen.

 

SAMO nekoliko sati pošto su u jednom segedinskom lokalu dočekali Novu godinu, Čenad Čeke (29) iz sela Gunaroš, kod Bačke Topole, ubio je svoju djevojku Blanku Kemiveš iz Čantavira nadomak Subotice.

 

Do tragedije je došlo 1. januara oko podne, u stanu u Saćmazi ulici u Segedinu, u kome je par odsjeo tokom novogodišnjih praznika, a u kojem stanuje najbolja drugarica ubijene djevojke.

 

Kako prenose mađarski mediji, momak i djevojka su se posvađali još na ulici, i tako u svađi ušli u stan. O tome svjedoče i dvije kese rezanog hljeba koje su ostale na klupi ispred zgrade. Prepirka se nastavila i u stanu na četvrtom spratu, da bi eskalirala fizičkim sukobom u kome je nesrećna djevojka dobila tako teške povrede od kojih je na mjestu ostala mrtva.

 

Kada je vidio šta je uradio, momak je pokušao da izvrši samoubistvo, ali je potom ipak pozvao hitnu pomoć. Njemu su ukazali pomoć, ali devojci, nažalost, nije bilo pomoći.

 

- Policija županije Čongrad ostala je zatečena prizorom u stanu. Cijela ulica je ubrzo bila zatvorena za saobraćaj, a moglo se vidjeti pet policijskih automobila - prenosi jedan mađarski portal.

 

- Od lokalnih stanovnika saznajemo da je čovjek u krvavoj odjeći izašao napolje i tražio pomoć. Njemu je određen pritvor i pokrenut je krivični postupak zbog sumnje da je učinio krivično djelo ubistvo.

 

novosti.rs

 

Jedan od osuđenih u slučaju „Prlić“ Slobodan Praljak preminuo je u bolnici, pošto je popio otrov u sudnici Haškog tribunala, prenosi više hrvatskih medija. Posle dva i po sata prekida nastavljeno izricanje presude.

Trećeoptuženi Slobodan Praljak preminuo je u bolnici u Hagu pošto je popio otrov nakon što mu je apelaciono veće Haškog tribunala potvrdilo kaznu od 20 godina, preneli su nezvaničnu informaciju hrvatski mediji. Zagrebački N1 preneo je, pozivajući se na krugove bliske porodici, da je Praljak umro. Praljak je, pošto mu je apelaciono veće potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora, uzviknuo da nije ratni zločinac i da ne priznaje presudu, a zatim popio neku tečnost iz male čaše.

Izricanje presude ratnim liderima bosanskih Hrvata, koje je prekinuto kada je Praljak, pošto mu je potvrđena presuda popio otrov, nastavljeno je u drugoj manjoj sudnici bez direktnog prenosa.

Pre toga predsedavajući Žalbenom veću, koji je i predsednik Haškog tribunala, sudija Ađus, obrazložio je odluke petočlanog veća o žalbama šestorice optuženih i tužilaštva. Žalbeno veće potvrdilo je da su sva šestorica optuženih lidera Herceg Bosne bili učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata „zajedno sa tadašnjim hrvatskim predsednikom Tuđmanom“, kako je navedeno u optužnici i prvostepenoj presudi.

Prvooptuženom Jadranku Prliću, pošto su u vezi s presudom Pretresnog veća odbijene ključne žalbene osnove kako njegove, tako i tužilaštva, potvrđena je kazna od 25 godina zatvora.

Mada su mu delimično poništene prvostepene osude za progon i nehumano postupanje, drugooptuženom Brunu Stojiću, bivšem ministra odbrane Herceg Bosne potvrđena je kazna od 20 godina zatvora.

Trećeoptuženi Slobodan Praljak je ustao i pre nego što je to sudija Ađus zatražio. Mirno je saslušao obrazloženje sudskog veća po kojem su potvrđene konstatacije Pretresnog veća da je kriv za zločine iz optužnice, uključujući i rušenje Starog mosta u Mostaru. Pošto je saslušao da mu je i pravosnažnom presudom potvrđena kazna od 20 godina zatvora, Praljak je uzviknuo: „Nisam ratni zločinac. S prezirom odbacujem vašu presudu“, i stojeći popio nešto iz čašice ili ampule, nagnuvši glavu unazad. To se moglo videti i u direktnom prenosu iz sudnice. Nekoliko trenutaka posle toga čuli su se uzvici njegove braniteljke Nataše Favo Ivanović da je popio otrov.

Sva šestorica lidera Herceg Bosne u prvostepenom postupku su osuđena zbog zločina nad Bošnjacima i pokušaja prekrajanje države Bosne i Hercegovine. Prvostepenom presudom utvrđeno je da su bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata i da su počinjeni svi zločini iz optužnice, od formiranja Hrvatske zajednice Herceg Bosna u novembru 1991. godine do kraja sukoba HVO i Armije BiH u aprilu 1994. godine u osam bosanskohercegovačkih opština – Mostaru, Prozoru, Gornjem Vakufu, Jablanici, Čapljini, Ljubuškom, Varešu i Stocu.