Tuzlanski kanton

 

Više od dvije hiljade ljudi večeras je prisustvovalo tradicionalnom iftaru na Trgu slobode u Tuzli.

 

Iftar na otvorenom organizovao je Medžlis Islamske zajednice u Tuzli uz podršku Grada Tuzle, gradskih i kantonalnih preduzeća, privrednih subjekata, Behram-begove medrese, Vlade Tuzlanskog kantona, udruženja, organizacija i pojedinaca s tuzlanskog područja.

 

“Namjera nam je bila da radost ramazana i ifara podjelimo sa džematlijama i svim sugrađanima koji dođu ovdje, da počastimo ljude i podjelimo iftar s njima. Naravno, uz jedan prigodan program, uz lijepu poruku i suživot, jer smo pozvali sve vjerske zajednice koje djeluju u Tuzli”, izjavio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli Ahmed ef. Huskanović.

 

Ovu noć obogatio je i prigodan program u okviru kojeg je nastupio Armin Muzaferija koji je za sve prisutne izveo nekoliko ilahija.

 

“Sva okupljanja ovakvog tipa su zaista nešto posebno i razlikuje se mnogo od klasičnih koncerata. Biti dio ovoga je velika čast i nešto što čovjeku ostaje dugo u sjećanju i pamćenju”, rekao je Muzaferija.

 

Ramazan završava 15. juna, kada nastupa Ramazanski bajram, koji traje tri dana.

 

U međuvremenu, na području tuzlanske regije organizuje se niz vjerskih i humanitarnih aktivnosti.

 

 (Tuzlanski.ba)

 

Načelnik Samir Kamenjaković zajedno sa direktorom kompanije “Bingo” Senadom Džambićem obišao je radilište na lokaciji pored hipermarketa Bingo Živinice, gdje je u toku izgradnja novog savremenog tržnog centra sa pratećim sadržajima.

 

Tržni centar Bingo Živinice će pored bogate ponude poznatih regionalnih i internacionalnih brendova, u svojoj ponudi imati i igraonicu za djecu, restorane sa izvrsnom gastronomskom ponudom, kuglanu, i što je najvažnije osigurat će oko 350 radnih mjesta.

 

Načelnik Samir Kamenjaković izrazio je veliko zadovoljstvo što su počeli radovi na izgradnji jednog savremenog tržnog centra koji će brendirati i Živinice kao Općinu i upotpuniti ponudu grada.

 

”Sa zadovoljstvom mogu kazati da građani Živinica dobijaju jedan reprezentativan objekat, jedan tržni centar kakav zaslužuju, tržni centar koji će imati preko trideset hiljada metara kvadratnih, i u kojem će biti zaposleno negdje oko 350 ljudi. Općina Živinice prelazi polako u kategoriju jednog savremenog grada koji će imati na jednom mjestu sve“, rekao je Kamenjaković.

 

Dodao je da je lokalna zajednica prošlih četiri do pet mjeseci intenzivno radila da dođe do rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i da se dobiju sve dozvole koje su potrebne da se jedan ovakav objekat izgradi.

 

„Ovom prilikom se želim zahvaliti kompaniji Bingo koja zaista ima razumijevanja kada je Općina Živinice u pitanju, obzirom da je Bingo svoje početke upravo imao u Općini Živinice. Mi smo zaista zadovoljni i ovakvi projekti trebaju dalje da se nastave i u budućnosti. Ono što želim sa zadovoljstvom kazati i što me mnogo raduje je obećanje direktora da će se nakon toliko godina i kuglana vratiti u Živinice”, istakao je načelnik Kamenjaković.

 

Voditeljica Službe marketinga kompanije Bingo Tatjana Paunovski, navela je da je za očekivati da se u Živinicama napravi jedna lijepa priča kada je u pitanju izgradnja novog tržnog centra, jer je kompanija Bingo svoje početke i prvi veći centar imala baš u Živinicama.

 

”Naša kompanija je svoj prvi veći centar izgradila baš ovdje, u Živinicama. Sada pravimo novi, veliki centar površine trideset hiljada metara kvadratnih. Izgradnja će se odvijati u dvije faze, prva faza bi trebala biti završena u ovoj godini, dakle, do Nove godine i ovdje na ovoj površini će biti hipermarket i podzemna garaža. U drugoj fazi izgradnje, tamo gdje se sada nalazi hipermarket, to ćemo srušiti i izgraditi novi dio tržnog centra Bingo gdje će se nalaziti restoran, kuglana, igraonica i poslovni prostori, odnosno praktično jedan retail park sa evropskim i svjetskim brendovima i buticima. Naravno, nismo zaboravili i na lokalne, za koje će se sigurno naći mjesta u našem novom tržnom centru Bingo.

 

U pitanju je višemilionska investicija i zaista smo mnogo sredstava i resursa uložili ovdje, u ovaj dio Živinica, obzirom da smo ovdje i počeli nekako je očekivati od nas da ovdje zaista napravimo jednu lijepu priču. Prilaz će biti i sa jedne i sa druge strane objekta, dakle dolazit će i iz centra grada, i sa magistralnog puta.

 

Očekujemo da će ovdje biti zaista velika posjeta, ne samo lokalnog stanovništva, i stanovništva sa područja Tuzlanskog kantona, nego i onih koji su u prolazu prema ostalim regijama Bosne i Hercegovine. Obzirom da smo mi ovdje lokalni, domaći, ovo se ništa ne bi realizovalo bez pomoći općinskih službi kojima ovom prilikom zahvaljujemo, jer je u posljednjih nekoliko mjeseci urađeno zaista mnogo posla i iz tog razloga će izgradnja ovog centra da bude jako brzo gotova”, kazala je Tatjana Paunovski, saopšteno je iz opštine Živinice.

 

Tkportal.ba/Nkp.ba

 

Tradicionalni iftar na otvorenom bit će upriličen u subotu, 19. maja na Trgu slobode u Tuzli.

 

Iftar se organizuje uz podršku Muftijstva tuzlanskog, Grada Tuzle, gradskih i kantonalnih preduzeća, privrednih subjekata, Behram-begove medrese u ovom gradu, udruženja, organizacija i pojedinaca s tuzlanskog područja.

 

Podršku u organizaciji iftara dala je i Vlada Tuzlanskog kantona sa svojim resornim ministarstvima. 

 

Nizom prigodnih manifestacija u Tuzli je obilježena 26. godišnjica bitke na Brčanskoj Malti, koja se smatra početkom oružane odbrane Tuzle i ovog dijela BiH od agresora.

 

 

 

Snažno olujno nevrijeme praćeno velikom količinom kiše koja je u poslijepodnevnim satima pala u Gornjoj Tuzli, stanovništvu je donijela i prve fatalnije posljedice. Po riječima predstavnika ove mjesne zajednice poplavljeno tamošnje Novo naselje.

 

Kako javljaju čitatelji iz ove mjesne zajednice, oštećena je putna infrastruktura i kako kažu “bukvalno su odsječeni od ostatka grada”, te se plaše da će doći do nastavka padavina. Ukoliko tokom noći dođe do padavina istog inteziteta, kažu mještani Gornje Tuzle, “djeca im neće moći otići ni do škole.”

 

Prema posljednjim dostupnim informacijama Civilne zaštite Tuzla, za sada je situacija na terenu mirna mada je od 19 sati veliki broj Tuzlaka prijavio probleme na privatnim posjedima.

Tuzlanske ulice Branislava Nušića i Kolovrat bile su pod vodom, mada se situacija na terenu stabilizuje.

Prema riječima dežurnog operativnog u Štabu CZ Tuzla poplavljeno je i naselje Dobrnja gdje je došlo i do urušavanja mosta. Snažna bujica začepila je odvode i kanalizaciju zbog čega je najveću štetu pretrpilo stanovništvo naselja Bare. Zahvaljujući blagovremenoj reakciji lokalnog stanovništva, situacija i u ovom dijelu Tuzle se stavlja pod kontrolu.

Veliko olujno nevrijeme ali i obilna kiša izazvali su probleme i u centru Tuzle. Poslije nekoliko godina, ponovo je pod vodom bila i tzv. „Pinga“ zbog čega su i ekipe JKP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla na terenu.

 

Uži centar Tuzle, posebno oko Šarene i Čaršijske džamije te Gradskog trga, već nekoliko večeri obasjan je svjetlećim ukrasima koji, uz čestitke povodom dolaska svetog mjeseca ramazana, za mnoge vjernike predstavljaju ugođaj i za oko i za dušu.

 

Prema riječima hafiza Ahmeda ef. Huskanovića, glavnog imama Tuzle, ramazanski svjetleći ukrasi dar su Gradske uprave Tuzla.

 

- Grad oživi tokom ramazana, kada mnogi vjernici, nakon klanjanja teravije, vrijeme provode u druženjima, na ulicama, uz kahvu s prijateljima. Džamije, ulice, dvorišta, trgovi s kojih zrače svjetla, kakva su postavljena prije nekoliko dana u Tuzli, upotpunjuju atmosferu opće radosti, zbog čega smo zahvalni Gradskoj upravi - kazao nam je hafiz Huskanović.

 

Predramazanska atmosfera u Tuzli mogla se osjetiti još prije petnaestak dana, kada su mnoge džematlije, predvođene svojim imamima, počele čistiti džamije i mesdžide, dvorišta i prilaze.

Subcategories