Tuzlanski kanton

 

 

Danas ( subota, 17.3.2018. godine ) u Osnovnoj školi "Humci" u Humcima kod Čelića, održano je kantonalno takmičenje iz geografije za učenike osnovnih škola sa područja TK, koji su ostvarili najbolje rezultate na općinskim takmičenjima.

 

U izuzetno jakoj konkurenciji, od 54 učenika koji su učestvovali na Kantonalnom takmičenju iz predmeta Geografija 17. 3. 2018., ostvaren je sljedeći plasman:

 

Prvo mjesto: 


Ahmetović Nadina, OŠ Šerići, 100 bodova


Halilović Emir, OŠ Memići, 100 bodova


Mehmedović Lamija, OŠ Dr. Safvet-beg Bašagić, 100 bodova

 

Drugo mjesto:


Hamidović Almira, OŠ Vukovije, 99 bodova


Jukanović Emina, OŠ Vukovije, 99 bodova


Mehinović Muamer, OŠ Ivan Goran Kovačić, 99 bodova

 

Treće mjesto:


Alić Vanesa, OŠ Doborovci, 98 bodova


Drndić Omer, OŠ Džakule, 98 bodova


Halilčević Faris, Prva OŠ Živinice, 98 bodova

 

Ponosni smo što smo ovaj događaj ispratili na dostojanstven način. Zahvalni smo svima koji su dali svoj doprinos ovom današnjem uspjehu, nastavnicima, roditeljima i našim učenicima, a naročito članicama Udruženja žena Humci iz Humaca.

 

Neskromno ćemo istaknuti da smo bili dostojni domaćini našim gostima iz 37 škola sa Tuzlanskog kantona. Vjerujemo da će im humačko gostoprimstvo ostati u lijepom sjećanju - istakli su iz Osnovne škole Humci.

 

 

 

 

Predsjednik Saveza za bolju budućnost,(SBB) Fahrudin Radončić kazao je u svom obraćanju na svečanoj tribini ove stranke u Tuzli, da je trenutno SBB jedini stabilan politički projekat u BiH.

 

Dodao je da se u ovoj stranci dešava proces suprotan onima u drugim političkim strankama, u kojima dolazi do raslojavanja, formiraju se nove stranke iz starih, dok se u SBB-u broj članova povećava.

Osvrnuvši se na aktuelnu situaciju u BiH, poručio je da onaj ko u politici nema sposobnost da širi i okuplja, treba da ode s političke scene.

– Kada se događa raspad političke scene ne postoji državna ni federalna parlamentarna većina, ističe Radončić tvrdeći da je SBB taoc SDA i HDZ-a u Federalnoj vladi.

 

Ocijenio je da oktobru izazovi neće biti lahki, te da će ova zemlja odlučiti hoće li ići putem Evropskih integracija, NATO-a, porodice evropskih naroda, te hoće li Bošnjaci biti politički faktor.

 

Mišljenja je da SBB nakon izbora može biti kičma vlasti, navodeći da je ova stranka 2010. godine kada se kao nova stranka pojavila na političkoj sceni bila treća po broju glasova, zatim 2014. godine druga, stoga je vrijeme da bude prva, odnosno, kako je rekao da bude politički faktor i kohezija BiH.

 

Osvrnuvši se na istupe pojedinih političara koji zagovaraju treći entitet, poručio je da neće biti trećeg entiteta.

 

 SSB-u je pristupilo 200 novih članova, kojima je Radončić dodijelio pristupnice.Nakon svečane tribine Radončić je rekao novinarima da prijem novih članova u ovu stranku, u momentu kada u drugim političkim strankama dolazi do raspada s jedne strane raduje, a s druge predstavlja veliku odgovornost.

 

 

''EKO-ZELENI'' i  JU BKC „Alija Izetbegović“ KALESIJA P O Z I V A J U   V A S na  zajedničko obilježavanje  SVJETSKOG DANA VODA

 

Program obilježavanja:

- obraćanje predstavnika  NVO za okoliš, BKC Kalesija, Općine Kalesija, Ministarstava, Pedagoškog zavoda...

- čitanje ''Povelje o vodi''

- program učenika posvećen ''plavom zlatu“ - vodi

-Osvrt na ekološko stanje rijeke Spreče, njenih pritoka i izvorišta voda područja Kalesije

 

Vrijeme: 22. mart (četvrtak) 2018. u 15:00 sati

Mjesto: sala BKC-a Kalesija

 

Napomena: U decembru 2016. godine Opća skupština UN je usvojila rezoluciju“Međunarodno desetljeće (2018-2028.) za akciju Voda za održivi razvoj“ koji ima za cilj stavljanje vode u veći fokus tokom narednih deset godina.

 

Dobro došli.... Čuvajmo vode... Bez vode nema života...

 

Kalesija, mart 2018.                                                                         

 

        Organizacioni odbor:

                                                                                                                                                   Prof. dr. Muhamed Omerović

                                                                                                                                                    Prof. Fahrudin Sinanović

 

 

 

 

Jednak tretman za sve uposlenike u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave, odnosno ostvarivanje mogućnosti za povećanje plaće za 6,25%, bila je glavna tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Jakub Suljkanović i Saveza samostalnih sindikata predvođene predsjednikom Fahrudinom Šahovićem.

 

Podsjećamo, Vlada je nedavno sporazumom sa sindikatima utvrdila osnovicu za obračun plaće u 2018. godini u visini 404,00 KM, što je ustvari ispunjenje obećanja o povećanju plaće za 6,25% u odnosu na decembar 2017. godine.

 

Prilikom obračuna plaća primijećeno je da postoji kategorija zaposlenika koja neće ostvariti navedeno povećanje plaće, odnosno čija primanja će, u slučaju da se ne poduzmu adekvatne aktivnosti, ostati na nivou decembra 2017. godine.

 

„Namještenicima sa koeficijentom za obračun plaće 1,00, u skladu sa važećim Kolektivnim ugovorom, isplaćivana je najniža plaća u iznosu od 406,56 KM, odnosno obračunavan im je dodatak na plaću da bi dostigli iznos najniže plaće.

 

Uvećanjem osnovice za obračun plaće, a time i same plaće za 6,25%, gotovo da je otpala obaveza obračuna dodatka na plaću do iznosa najniže plaće, kako je to predviđeno Kolektivnim ugovorom.

 

Kako bi smo izbjegli situaciju da određeni zaposlenici budu oštećeni, odnosno dovedeni u neravnopravan položaj, sa predstavnicima sindikata smo dogovorili da potpišemo anekse kolektivnih ugovora i svima omogućimo pravo na obećano povećanje plaće", rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

 

Današnji sastanak bio je i prilika da se počne sa pripremama za produženje važenja kolektivnih ugovora koji su potpisani prošle godine i kojima uskoro ističe važenje.

 

„Današnji sastanak je pokazao dobru saradnju sindikata i Vlade i to je ono što smo mi u sindikatu oduvijek i priželjkivali. Danas smo ispravili male previde u obračunima koje su učinjene prema ljudima, koji imaju koeficijent 1,00 i primaju najniže plaće iz budžeta TK, te i njima omogućili da osjete povećanje plaće od 6,25%.

 

To znači da će oni od januara mjeseca, znači i jedan mjesec retroaktivno, imati primanja u iznosu od 432 KM" rekao je predsjednik Šahović.

 

U ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjem sastanku su prisustvovali i ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić, ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i ministar finansija Miralem Nuhanović - saopšteno je.

 

 

Priča 23-godišnjeg Amira Šećića, koju je ovaj mladić objavio u autobiografskoj knjizi "Teško da sam bio dijete", ganula je mnoge u BiH.

 

Knjiga je promovisana u Tuzli, Sarajevu i Srebrenici, a Amir je posvetio tragično nastradalom ocu Ibrahimu koji je ubijen u Srebrenici i kojeg nikada nije upoznao.

 

Ona svjedoči o njegovoj pobjedi nad nesretnim okolnostima, preprekama i životnim iskušenjima koja je prošao nakon što ga je kao bebu majka ostavila, a uprkos svemu ostao je častan i pošten.

 

- Rođen sam 10. novembra 1995. u Tuzli. U bolnici sam bio tri dana. Nakon ta tri dana, moja majka je pobjegla iz bolnice, a ja ostajem tu. Odatle sam prebačen u Dom za nezbrinutu djecu Tuzla, gdje sam živio do svoje 20 godine. Oca nikada nisam upoznao, a u domu sam preživeo mnogo toga.

 

Iz tih razloga knjiga je nastala - u kratkim crtama Amir Šećić opisuje svoj trnovit životni put.

 

Odrastanje bez roditelja, ljubavi majke i oca, podrške, pomoći, savjeta najbližih, sa saznanjem da ga je majka napustila, najteža je bol ovog mladića koju nosi kroz život.

 

Ipak, ispravnim razmišljanjem i odlučnošću da učini svoj život najboljim što može, izborio se za pravi put i samostalnost, posao od kojeg živi. Završio je osnovnu i Srednju saobraćajnu školu i stekao zvanje vozača motornih vozila i PTT tehničara.

 

Danas radi u ugostiteljstvu i sam zarađuje za svoju koru hljeba i krov nad glavom, što je njegova najveća pobjeda.

 

Knjigu “Teško da sam bio dijete” pisao je dvije godine, a za njeno štampanje imao je pomoć Beriza Turnadžića, Bosanca koji živi i radi u Americi. Srećan je da je njegova priča, satkana od mnogih gorkih, ali i lijepih emocija, došla do mnogih i dalje se širi, a izazvala je brojne reakcije.

 

Ponosan na svoju hrabrost i istrajnost, sve što je postigao do sada i ispravan životni put, Amir nastavlja rad i borbu sa preprekama. Želja mu je da jednog dana osnuje porodicu, i svoju djecu obgrli ljubavlju i pažnjom, onom nezamenjivom roditeljskom.

 

tkportal.ba

 

 

Pojedinci i grupe sebi dozvoljavaju da pokušaju kreirati novinarske sadržaje. Zbog ovih, ali i drugih razloga, novinari su se danas u Tuzli složili da trebaju nastaviti biti solidarni, ali i prijavljivati napade

 

Napad na novinare napad je na javnu riječ i demokratiju, a pojedinci i grupe sebi dozvoljavaju da pokušaju kreirati novinarske sadržaje. Zbog ovih, ali i drugih razloga, novinari su se danas u Tuzli složili da trebaju nastaviti biti solidarni, ali i prijavljivati napade, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Ovo su neki od zaključaka sastanka medijskih radnika iz Tuzle i Tuzlanskog kantona, kojem su prisustvovali novinari, kamermani, fotografi i urednici iz svih redakcija koje djeluju na ovom području.

 

Sastanak je održan zbog niza napada i uvreda upućenih novinarima i snimateljima tokom četverodnevnih protesta, kada je bila blokirana petlja u Šićkom Brodu kod Tuzle, čime je onemogućeno izvještavanje o događaju.

 

”Novinari se tokom vršenja posla susreću sa različitim neugodnostima, ali meni se nikada nije desila situacija kakvu sam doživjela u petak, oko 12 sati kada sam došla do ljudi koji su protestovali. Na samoj petlji bila je velika grupa demobiliziranih boraca i prišla sam jednoj grupici. Predstavila sam im se i kazala šta me zanima i oni su pristali da mi daju izjavu. U toku snimanja izjave, prišao je jedan visok i krupan čovjek, mlađi. Zgrabio mi je diktafon, zaustavio je snimanje. Uhvatio me za rame i počeo gurati.

 

Galamio je na mene i vrijeđao me. Rekla sam mu da ću sama otići i da me pusti. I ja sam povisila glas, ali me bez prestanka gurao niz saobraćajnicu nekih 20-ak metara. Prišla je i jedna plava žena koja je nosila štap. Povrijedilo me da niko od preko stotinu ljudi nije reagirao. Policiju nisam ni vidjela. Tada sam otišla”, kazala je Sabina Mešić, novinarka portala Tuzlarije.

 

Ambijent za rad novinara u tuzlanskoj regiji je očajan, smatra dugogodišnji novinar Marko Divković, koji je i sam napadnut prvog dana boračkih protesta.

 

tkportal.ba / agencije

Subcategories