Tuzlu je u popodnevnim satima zahvatilo  nevrijeme praćeno jakim vjetrom, koji je donio kišu. Nevrijeme koje je u popodnevnim satima zahvatilo i Tuzlu izazvalo je probleme u saobraćaju i brojnim naseljima.

 

Zbog veće količine vode na glavnim gradskim saobraćajnicama, saobraćaj se otežano odvija. Vjetar i kiša donijeli su probleme i ugostiteljima, ali i brojnim građanima koji su se zadesili u centru grada u trenutku kada je počela padati jaka kiša. Vjetar je nosio sve pred sobom.

 

Jako nevrijeme zahvatilo je područje općine Kalesija danas oko 13:00 sati. Kako je rečeno za Infoplus jak vjetar oštetio je krov područne škole u Miljanovcima gdje je pričinjena veća materijalna šteta, a u kalesijskom naselju Prnjavor vjetar je čupao drveće, a došlo je do oštećenja i elektrostubova pa je u prekidu snabdijevanje strujom ovog naselja.

 

Rezultat slika za TUZLA NEVRIJEME

 

Vjetar je u naselju Dedajići iščupao jedno drvo koje je palo preko lokalnog puta, pa su morali intervenisati i pripadnici PVJ Kalesija.

 

Također stradala su i autobuska stajališta u Miljanovcima i Dubnici.

 

Rezultat slika za pratite nas na facebooku

 

U ponedjeljak, 18. septembra počinje primjena elektronskih uputnica između Zavoda zdravstvenog osiguranja, UKC Tuzla i Doma zdravlja Tuzla, a za naredni period je planirano uvođenje u proces rada i ostalih domova zdravlja na području TK.

 

„Dom zdravlja Tuzla prije svega, vrlo blizu možda i u istoj fazi je Dom zdravlja Gračanica koji je daleko napredovao u odnosu na ostale domove zdravlja kada je u pitanju informatizacija, a onda postepeno i ostali pogotovo veći domovi zdravlja kao što su Živinice i Lukavac, zatim Gradačac i ostali na području kantona“, pojašnjava Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK

 

Na ovaj način bi se olakšalo i ubrzalo slanje pacijenata na specijalističke preglede i laboratorijske pretrage, te izbjeglo nepotrebno ponavljanje nalaza, tvrde iz ministarstva.

 

Ono što predstavlja prednost kod uvođenja elektronske uputnice jeste to da će se putem računara praviti termini u UKC-u za određene specijalističke preglede koji se obavljaju u Kliničkom centru.

 

„Samim tim ćemo prije svega smanjiti gužve u čekaonicama, a ono što je veoma bitno za pacijente spriječit ćemo njihovo maltretiranje u vidu putovanja, posebno iz udaljenih mjesta gdje oni moraju doći pa zakazati termin, pa ponovo doći na termin“, dodaje ministar.

 

Elektronske uputnice sigurno će napraviti finansijske uštede i pacijentima, ali i samom  zdravstevnom sistemu TK. Isto to očekuje se i od uvođenja elektronskog recepta, koji je trebao zaživjeti još sredinom prošle godine, ali i pored nabavljene informatičke opreme, rekonstrukcije i opremanja ambulanti u svih 13 domova zdravlja na području Kantona još uvijek nije započela njegova primjena, zbog podložnosti Zakonu o javnim nabavkama.

 

Ipak, i ovaj sistem uskoro bi trebao da bude okončan i krenuti s implementacijom.

 

Elektronski recepti omogućit će pacijentima da pri izlasku od ljekara, odmah u apoteci preuzmu lijekove, bez predavanja recepata. Sljedeća stepenica u informatizaciji zdravstva u TK trebala bi biti zajedničko korištenja radiološkog informacionog sistema na nivou svih javnih zdravstvenih ustanova na području TK.

 

rtvslon.ba

 

 

SDA definitivno na mala vrata “refreshuje” stranku i to uvđenjem tzv. povjerenstava, kao praksu koju su započeli nakon lokalnih izbora 2016. godine u sredinama gdje su bili nezadovoljni rezultatima.

 

Tako je SDA ranije uvela povjerenstva za Srebrenicu, gdje je ključi čovjek Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a. U Srebrenici je povjerenstvo uvedeno zbog unutarstranačkih neslaganja i krize među lokalnim kadrovima. Zbog nezadovoljstva i loših izbornih rezultata povjerenstva su uvedena i u Bužimu, Bihaću i Ključu.

Brojni problemi od ranije postoje i u općinskoj organizaciji SDA u Kalesiji, gdje je sinoćnjim imenovanjem Edina Ramića za povjerenika uvedeno treće povjerenstvo, jer nijedno dosadašnje nije provelo izbore unutar stranke u Kalesiji u predviđenom roku. Špekuliše se da bi se i aktuelni načelnik Kalesije Sead Džafić mogao vratiti u okrilje stranke. Za sada će čovjek od povjerenja u Kalesiji biti Edin Ramić, federalni ministar izbjeglih i raseljenih lica.

Ipak, veliko iznenađenje je uvođenje povjerenstva u Tuzli, gdje zvanično niko nije imao kontrolu i nije bilo velikih problema, ali je Mirsad Kukić imao najviše utjecaja i dobru poziciju da kontroliše kantonalni odbor.

Salko Zildzic je izabran za povjerenika u Gračanici, Hazim Rančić u Tuzli, Edin Ramić u Kalesiji i Samir Bačevac u Zvorniku.

Po statutu stranke svi povjerenici imaju zadatak da u roku od tri mjeseca provedu izbore u općinskim organizacijama, iako se ti rokovi nerijetko probijaju, kao u slučaju Srebrenice. Drugim riječima, rukovodtsvo stranke na ovaj način smjenjuje neposlušne kadrove. Iz općinskih odbora poslije se biraju i članovi kantonalnog odbora, pa je u cijeloj toj priči zanimljiv slučaj Tuzlanskog kantona.

Mirsad Kukić, koji je do sada imao najviše utjecaja i šansi da preuzme kontrolu u kantonalnom odboru u TK, promjenom ključnih stranačkih ljudi u Kalesiji mogao bi izgubiti podršku na kantonalnom nivou. To je bitno naglasiti zbog činjenice da je Kukić barem donekle bio jedna vrsta opozicije u stranci. Najbolji primjer je da je državni poslanik iz TK, kojeg “kontroliše” Kukić oborio državni zakon o povećanju akciza nedolaskom na sjednicu.

Zanimljivo je da SDA nije uvela povjerenstvo u Živinicama, gdje je ta stranka također izgubila posljednje izbore. Nezvanično u planu je uvođenje i povjerenstava i u Gradačcu te Srebreniku.

 

Jedna osoba je poginula, a još jedna je povrijeđena u velikoj tragediji koja se u subotu popodne dogodila u mjestu Devetak, na području općine Lukavac.

 

Kako su za Radiosarajevo.ba potvrdili iz Operativnog centra Ministarstva za unutrašnje poslove Tuzlanskog kantona, nesreća je prijavljena oko 18.45 sati.

 

"Jedna osoba je povrijeđena i ubrzo je prebačena na UKC Tuzla, gdje će joj biti ukazana pomoć i konstatiran stepen povreda. Druga osoba ostala je u šumi i do sada je obaviještena Civilna zaštita, ali i Tužilaštvo koje će preuzeti istragu u ovom slučaju", dodali su iz Operativnog centra MUP-a TK-a.

 

Kako prenose lokalni mediji, nesreća se dogodila na planini Ozren, kada su dvojica drvosječa krenuli u izvlačenje drva iz šume. Tom prilikom aktivirana je eksplozivna naprava, mina zaostala iz rata, prilikom čega su ove osobe stradale.

 

Doznaje se i kako će rano ujutro biti organizirana akcija izvlačenja tijela preminulog, jer je riječ o izuzetno opasnom i miniranom terenu, te bi akcija tokom noći bila rizična. Do tada, policijski službenici MUP-a TK-a osiguravaju mjesto nesreće.

 

apoteke-tuzla

 

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) obavlja istražne radnje oko nabavke lijekova u Javnoj ustanovi “Gradske apoteke” Tuzla, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u ovoj instituciji.

 

Sektor kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) TK-a je po nalogu Tužilaštva izuzeo potrebnu dokumentaciju koja je predmet analize, a zbog nepoštivanja Zakona o javnim nabavkama, koju ne spore ni “Gradske apoteke” u Tuzli.

“Predmet provjera je da li se pri nabavci lijekova u ‘Gradskim apotekama’ Tuzla krše odredbe Zakona o javnim nabavkama, odnosno da li se, ili ne, javne nabavke obavljaju na način kako je to regulisano ovim zakonom”, rekao je portparol Tužilaštva TK-a Admir Arnautović.

Trenutno se obavljaju i druge predistražne radnje i provjere u cilju utvrđivanja eventualnih nezakonitosti u radu. Utvrđuje se, također, ima li osnova sumnje da je počinjeno neko krivično djelo, dodao je Arnautović.

I dok Tužilaštvo TK-a vrši provjere jer postoje sumnje da je nepoštivanjem zakona nanesena i materijalna šteta samoj ustanovi, gradska vlast u Tuzli, menadžment “Apoteka”, kao i upravni odbor ove ustanove, imaju podijeljena mišljenja kada je u pitanju nabavka lijekova.

“Zakon o javnim nabavkama ne može se sprovesti na ovakav način. Tako rade sve javne apoteke. Nemamo sredstava od budžeta Grada, pa samim tim smo komercijalna ustanova. Zbog tog zakona je 90 posto javnih apoteka u BiH ugašeno. U TK-u ih je ostalo samo četiri”, tvrdi Aida Nišić, direktorica JU “Gradske apoteke” Tuzla.

Nedavno je izvještaj o radu ove ustanove bio predmet rasprave Gradskog vijeća Tuzla. Na zahtjev Mirnesa Ajanovića, predsjednika Bosanske stranke (BOSS), izvještaj je, zbog nepravilnosti, vraćen na doradu i nije usvojen.

“Zakon je jasan i nema pravo niko da ga krši. Tražio sam da se izvještaj vrati na doradu. Došao je s brojnim nelogičnostima. Naprimjer, jedan dobavljač dobija 80 posto posla isporuke lijekova. Još je taj isti dobavljač davao donacije apotekama. Zašto da neko ima privilegiju u odnosu na druge. To mi je bilo nelogično”, kazao je Ajanović.

Usvajanju plana javnih nabavki na način da se “zaobilazi” zakon protivila se i Vedrana Petrović, predsjednica Upravnog odbora (UO) “Gradskih apoteka”.

“Ja sam glasala protiv toga, a druga dva člana UO-a su me preglasala. Iako su od Agencije za javne nabavke tražili mišljenje i dobili dopis da se moraju pridržavati zakona, oni to ne rade. Nisu oslobođeni nabavke lijekova po zakonu i, ako tako žele raditi, trebaju od neke nadležne institucije tražiti papir i dokument koji im to dozvoljava”, rekla je Petrović.

Druga dva člana Upravnog odbora – Miralem Smajić i Zarka Halilović – glasali su za nabavku lijekova iako se “zaobilazi zakon”. Halilović je pozitivan glas dala “u korist ustanove”.

“Praktično je neizvodljivo sprovoditi nabavku lijekova po zakonu, jer bismo u tom slučaju mi mogli samo ‘staviti ključ u bravu’ naše ustanove i poslati radnike kući. Praksa i teorija ovdje su totalno različite. Gledala sam da idem u korist ustanove, i zato sam glasala na taj način”, kazala je Halilović.

Kako su pojasnili u “Gradskim apotekama” Tuzla,  nabavka lijekova vrši se internim procedurama. Potrebe se dostavljaju dobavljačima i s najpovoljnijim sklapaju ugovori, s tim da se te potrebe ne objavljuju na portalu javnih nabavki, u čemu i jeste sukob sa zakonom.

“Ugrozili bismo poslovanje da nabavke vršimo po zakonu. Kada nestane nekog lijeka, mi moramo provesti tendersku proceduru, ili ako dođe do sniženja i povećanja cijene, moramo poštovati onu koja je u tenderu prošla. To je neizvodljivo”, rekla je direktorica Nišić.

Pojasnila je – ako bi poštovali zakon, apoteke bi mogle poručiti jedan lijek iako imaju uz njega još pet ili šest paralelnih. Naprimjer, kako je kazala, kada bi poručili “andol”, onda bi samo njega i dobili, a ne bi “aspirin” ili neku drugu zamjenu.

Iz Gradske uprave tvrde da od svih javnih ustanova koje kontroliše Grad Tuzla zahtijevaju dosljednu primjenu Ustava, zakona, podzakonskih akata i svih drugih propisa.

Povodom nesuglasica oko primjene Zakona o javnim nabavkama, “Gradske apoteke” Tuzla su još u 2015. godini tražile i mišljenje Agencije za javne nabavke.

“S obzirom da ne spadate u kategoriju sektorskih ugovornih organa na koju se može primijeniti izuzeće, proizlazi zaključak da kada se radi o javnoj nabavci ‘robe za dalju prodaju’, u obavezi ste da primjenjujete odgovarajući postupak javne nabavke”, stoji, između ostalog, u mišljenju Agencije za javne nabavke BiH.

Subcategories