AKTUELNE VIJESTI

Tuzlanski kanton

 

 

Općinski načelnik Sead Džafić danas je sa direktorom firme „Izgradnja“ iz Teočaka Hajrudinom Imširovićem potpisao tri ugovora ukupne vrijednosti 232.359 KM.

 

Riječ je o ugovorima „Unapređenje uslova razvoja proizvodno-poslovne zone Kalesija grad, Ćetenište i Kalesijsko polje (izgradnja saobraćajnica i odvodnja otpadnih voda)“ vrijednosti 146.481 KM, „Sanacija lokalnog puta i dijela uticajnog klizišta u naselju Jajići II faza“ vrijednosti 65.520 KM, „Asfaltiranje lokalnih puteva (MZ Gojčin)“ vrijednosti 20.358 KM.

 

Kada je u pitanju uređenje industrijske zone, izvođač ima rok od 45 dana od dana uvođenja u posao da sve to završi, a ostala dva projekta su 30 i 15 dana, rekao je općinski načelnik Sead Džafić.

 

On je kazao i da će projekti asfaltiranje u Gojčinu i uređenje klizišta u Jajićima pomoći stanovništvu ovih naselja.

 

Načelnik je kazao da će uređenje industrijskih zona uveliko pomoći budućim privrednicima koji žele investirati na području naše općine jer će dobiti uređene zone, gdje će imati sve potrebne priključke.

 

Prema riječima direktora “Izgradnja” Teočak Hajrudina Imširovića radovi će početi čim dozvole vremenski uslovi, a sve će biti urađeno kako je predvidjela tenderska dokumentacija.

 

 

MUP TK u proteklom period je radio na materijalno-tehničkom i kadrovskom jačanju, što je podržala Vlada i Skupština TK.

 

Jedan od ciljeva je da u narednih nekoliko godina kupovinom novijih službenih automobila prosječnu starost svedu na pet godina.

 

Stanje sigurnosti u saobraćaju komplikuju loši putevi i nedostatak radara, ali u ovoj godini je planirana nabavka 10 mobilnih radara, vrijednosti oko pola miliona maraka.

 

„Nismo odustali ni od elaborata stacionarnih radara tako da u 2019. godini planiramo realizovati projekat stacionarnih radara gdje ćemo stacionarnim radarima pokriti tzv. „crne tačke“ na magistralnim putevima. Biće osam novih, plus jedan postojeći u Tuzli.

 

Imaćemo ukupno devet stacionarnih radara, plus osam rezervnih kućišta tako da bismo na području TK imali 17 mjesta na kojima bi mogli biti postavljeni tako da 24 sata mjere i nadziru stanje u saobraćaju“, rekao je Fadil Šljivić, policijski komesar MUP-a TK.

 

Također su najavljena zapošljavanja većeg broja policijskih službenika jer će se polovina sadašnjeg sastava penzionisati do 2022. godine - piše RTVTK.

 

 

Međunarodna srednja škola u Tuzli će u periodu od 27. januara do 24. februara tekuće godine realizovati projekat pod nazivom “Besplatna pripremna nastava za eksternu maturu”.

 

Cilj projekta je da osposobi učenike završnih razreda osnovnih škola za uspješno polaganje eksterne mature. U sklopu ovogodišnje pripremne nastave, polaznici će biti u mogućnosti besplatno pohađati časove BHS jezika i književnosti, engleskog jezika, matematike, hemije, fizike, geografije i historije.

 

Nastavno osoblje Međunarodne srednje škole u Tuzli će nastojati da učenicima na interaktivan i prihvatljiv način pojasni gradivo iz navedenih predmeta a sve u cilju što jednostavnije pripreme učenika za polaganje eksterne mature.

 

Svi zainteresovani učenici završnih razreda osnovnih škola se mogu prijaviti preko emaila:

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili na broj 035 951 316, najkasnije do 26. januara tekuće godine.

 

 

 

Tradicionalnom svečanom vožnjom ulicama Tuzle, Udruženje vozača i automehaničara Grada Tuzle obilježilo je danas 15. januar – Dan vozača i automehaničara.

 

Defile je započeo na raskrsnici kod Siporeksa, a počasni krug vožen je južnom i sjevernom gradskom saobraćajnicom.

 

 

13.01.2018. godine (subota) u 16:00 sati,  upriličit će se svečano otvorenje klizališta na platou Doma kulture Lukavac.

 

Klizalište će raditi svakim danom od 10:00 do 21:15 sat u periodu od 13.01.2018.godine do 04.02.2018.godine.

 

Period od 45 minuta između svakog termina koristi se za pripremu klizališta.

 

Na raspolaganju će biti šest termina korištenja u trajanju od 1h i 15 min po terminu.

 

I 10,00 do 11,15
II 12,00 do 13,15
III 14,00 do 15,15
IV 16,00 do 17,15
V 18,00 do 19,15
VI 20,00 do 21,15

 

Cijene korištenja klizališta su 3.00 KM po terminu (sa iznajmljenim klizaljkama) i 2.00 KM (sa vlastitim klizaljkama) s tim da je cijena tokom vikenda uvećana (5.00 KM i 4.00 KM respektivno). U cijene je uračunat PDV.

 

Danas oko 11 sati u Titovoj ulici dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri vozila. Kako nezvanično saznajemo, u nesreći je bilo povrijeđenih osoba koje su sanitetom prevezene u Dom zdravlja Lukavac.

 

Saobraćaj je zaustavljen u tom dijelu grada. 

 

 

Uviđaj su izvršili pripadnici PU Lukavac.

 

Izvor: sodalive.ba

Subcategories