ROBERT PROSINEČKI novi je selektor reprezentacije BiH.
 
 
Ta je odluka donesena na današnjoj sjednici IO-a Nogometnog saveza BiH koja se održala u Sarajevu.
 
 
Proslavljenom hrvatskom reprezentativcu jedina konkurencija bio je Amar Osim, sin slavnog Ivice. Ipak, nogometna vlada BiH odlučila se za Prosinečkog.
 
 
Odmah smo nazvali Prosinečkog koji nam je rekao kako ne želi ništa komentirati dok mu se ne jave ljudi iz Saveza i potvrde mu da je novi izbornik BiH.
 
Žuti nam se javio sretan i uzbuđen, kazao je kako mu je mobitel doslovce pregorio od silnih poziva, ali zamolio nas je za strpljenje prije nego će komentirati odluku IO-a Nogometnog saveza BiH - piše index.hr.
 
 
Nakon što Meša Baždarević nije uspio odvesti Zmajeve na Mundijal u Rusiju, morao je otići, a u višemjesečnoj kampanji za novog izbornika ostala su samo dva imena - Robert Prosinečki ili Amar Osim. 
 
 
Prosinečki je bio favorit članova Izvršnog odbora, onih koji odlučuju, a Žuti je imao i podršku dobrog dijela tamošnje javnosti, dok je sin legendarnog Ivice Osima bio favorit većine novinara i svojih kolega. 
 
 
Odmah nakon što su iz utrke otpali Dragan Okuka i Vladimir Petrović, krenula je žestoka, na trenutke i prljava kampanja za Osima, najtrofejnijeg trenera u povijesti bosanskohercegovačke lige - pišu hrvatski mediji.
 
Sedmicama u bh. medijima, ali i unutar Saveza, vodile su se žestoke borbe dvaju klanova: jednima je smetalo što je Amar sin Ivice Osima, legende Željezničara i YU nogometa, a drugima što je Prosinečki Hrvat koji je živio i u Beogradu.
 
 
Ipak, prevagnula je struja Roberta Prosinečkog, novog selektora Bosne i Hercegovine.
 
 
Robert Prosinečki jedan je od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena. U bogatoj igračkoj karijeri s reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju s juniorskog svjetskog prvenstva u Čileu 1987., gdje je bio proglašen i najboljim igračem turnira.
 
 
Na Mundijalu u Italiji 1990. izabran je za najboljeg mladog igrača prvenstva, a samo godinu dana kasnije bio je nositelj igre Crvene zvezde koja je postala prvak Europe.
 
 
Igrao je u Realu i Barceloni, a 1998. s reprezentacijom Hrvatske osvojio je svjetsku broncu. Jedini je nogometaš u povijesti koji je zabijao golove na svjetskim prvenstvima igrajući za različite zemlje. U Italiji je postigao gol protiv reprezentacije Emirata (4:1), a u Francuskoj je u utakmici za treće mjesto prvi probio Nizozemce (2:1)
 
 
Nakon završetka igračke karijere 2006. godine postao je pomoćni trener u stručnom stožeru nogometne reprezentacije Hrvatske, a asistirao je Slavenu Biliću sve do 2010. godine kad je sjeo na klupu Crvene zvezde. S beogradskom momčadi  je 2012. godine osvojio Kup Srbije, za sada svoj jedini trofej u trenerskoj karijeri.
 
 
U kolovozu 2012. godine sporazumno prekida ugovor sa Zvezdom i 14. listopada preuzima turski Kayserispor koji se u tom trenutku nalazio na 15. mjestu u Turskoj. Do kraja sezone Prosinečki ga je doveo na 5. mjesto, čime je ostvario najbolji rezultat u povijesti kluba.
 
 
Krajem 2013. godine, nakon serije loših rezultata, podnio je ostavku, a na sljedeći angažman čekao je skoro godinu dana kad je 1. prosinca  2014. godine postao izbornikom reprezentacije Azerbejdžana.
 
 
S Azerbejdžanom je stigao i do 76. mjesta na FIFA-inoj rang-listi, a u listopadu prošle godine napustio je izborničku poziciju nakon 21 utakmice na klupi reprezentacije te zemlje.