Srodna slika

 

Iako je tek 19. septembar i još uvijek traje ljeto, na Platku kraj Rijeke je zasniježilo, što će zasigurno doprinijeti i snižavanju temperatura u blizini Platka, prenosi Index.hr.

Napadalo nekoliko centimetara snijega, koji i dalje nastavlja padati.

 

Kako javlja Crometeo, radi se o prvom snijegu sezone, a dodaju i kako ne pada samo po vrhovima planina.

 

U Hrvatskoj je na snazi crveni alarm zbog najavljene količine padavina, u Srbiji uskoro očekuje pogoršanje vremena, a u Sloveniji je već pao i snijeg.

 

Ni Bosna i Hercegovina neće biti pošteđena. Federalni hidrometeorološki zavod upalio je žuti meteoalarm za skoro cijelo područje BiH.

 

S izuzetkom Bihaća, cijela Bosna i Hercegovina biće pogoćena grmljavinskim nevremenom. Zbog toga je upaljen žuti meteoalarm.  Ovaj stepen meteoalarma podrazumijeva potencijalno opasno vrijeme.

 

Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali pozivaju na oprez, ukoliko se namjerava baviti aktivnostima koje su izložene meteorološkim rizicima.  Vremenska prognoza za sutra kaže da će u BiH biti kišovito.

 

Očekivana najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 10°C, na jugu do 14°C.  Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje od 15 do 19°C. Za razliku od naše zemlje, Slovenija je već dočekala snijeg..