Jedan od osuđenih u slučaju „Prlić“ Slobodan Praljak preminuo je u bolnici, pošto je popio otrov u sudnici Haškog tribunala, prenosi više hrvatskih medija. Posle dva i po sata prekida nastavljeno izricanje presude.

Trećeoptuženi Slobodan Praljak preminuo je u bolnici u Hagu pošto je popio otrov nakon što mu je apelaciono veće Haškog tribunala potvrdilo kaznu od 20 godina, preneli su nezvaničnu informaciju hrvatski mediji. Zagrebački N1 preneo je, pozivajući se na krugove bliske porodici, da je Praljak umro. Praljak je, pošto mu je apelaciono veće potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora, uzviknuo da nije ratni zločinac i da ne priznaje presudu, a zatim popio neku tečnost iz male čaše.

Izricanje presude ratnim liderima bosanskih Hrvata, koje je prekinuto kada je Praljak, pošto mu je potvrđena presuda popio otrov, nastavljeno je u drugoj manjoj sudnici bez direktnog prenosa.

Pre toga predsedavajući Žalbenom veću, koji je i predsednik Haškog tribunala, sudija Ađus, obrazložio je odluke petočlanog veća o žalbama šestorice optuženih i tužilaštva. Žalbeno veće potvrdilo je da su sva šestorica optuženih lidera Herceg Bosne bili učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata „zajedno sa tadašnjim hrvatskim predsednikom Tuđmanom“, kako je navedeno u optužnici i prvostepenoj presudi.

Prvooptuženom Jadranku Prliću, pošto su u vezi s presudom Pretresnog veća odbijene ključne žalbene osnove kako njegove, tako i tužilaštva, potvrđena je kazna od 25 godina zatvora.

Mada su mu delimično poništene prvostepene osude za progon i nehumano postupanje, drugooptuženom Brunu Stojiću, bivšem ministra odbrane Herceg Bosne potvrđena je kazna od 20 godina zatvora.

Trećeoptuženi Slobodan Praljak je ustao i pre nego što je to sudija Ađus zatražio. Mirno je saslušao obrazloženje sudskog veća po kojem su potvrđene konstatacije Pretresnog veća da je kriv za zločine iz optužnice, uključujući i rušenje Starog mosta u Mostaru. Pošto je saslušao da mu je i pravosnažnom presudom potvrđena kazna od 20 godina zatvora, Praljak je uzviknuo: „Nisam ratni zločinac. S prezirom odbacujem vašu presudu“, i stojeći popio nešto iz čašice ili ampule, nagnuvši glavu unazad. To se moglo videti i u direktnom prenosu iz sudnice. Nekoliko trenutaka posle toga čuli su se uzvici njegove braniteljke Nataše Favo Ivanović da je popio otrov.

Sva šestorica lidera Herceg Bosne u prvostepenom postupku su osuđena zbog zločina nad Bošnjacima i pokušaja prekrajanje države Bosne i Hercegovine. Prvostepenom presudom utvrđeno je da su bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata i da su počinjeni svi zločini iz optužnice, od formiranja Hrvatske zajednice Herceg Bosna u novembru 1991. godine do kraja sukoba HVO i Armije BiH u aprilu 1994. godine u osam bosanskohercegovačkih opština – Mostaru, Prozoru, Gornjem Vakufu, Jablanici, Čapljini, Ljubuškom, Varešu i Stocu.