Utakmicu četvrtfinala svjetskog prvenstva između Rusije i Hrvatske iz VIP lože na olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju zajedno su pratili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker te predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino

 

 

'Ruski premijer Dmitrij Medvedev upravo je požalio što je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović pozvao da s njim gleda utakmicu u Sočiju', komentirao je na Twitteru američki novinar Robert Mackey scenu u kojoj predsjednica slavi pogodak Domagoja Vide u 101. minuti i rezultat 2-1 za Hrvatsku.

 

 

Grabar-Kitarović na četvrtfinalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva doputovala je službeno, a trošak putovanja za cijelo izaslanstvo iznosit će oko 40 tisuća kuna.

 

 

 

Nadležne gradske službe su morale da intervenišu zbog obilnih padavina u poslednjih nekoliko sati u Novom Sadu. Najkritičnije je bilo kod nadvožnjaka u Partizanskoj ulici, koja je crna tačka kada su poplave u pitanju jer pri svakom pljusku nastaje potop.

 

Vatrogasci su tu morali da iz kamiona spasavaju ženu neplivača.

 

Kiša je u Novom Sadu počela da pada oko 18.30. Većih intervencija i saobraćajnih nesreća nije bilo jer su Novosađani navikli na letnje pljuskove i pomirili se sa činjenicom da kanalizacioni otvori ne mogu u isto vreme da prime veliku količinu padavina pa izbegavaju kritične saobraćajnice koje su nižeg nivoa.

 

 

Zapadnu Srbiju danas je pogodilo snažno nevrijeme, a Užice je doživjelo pravi potop uz jak grad, bujice na ulicama i grmljavinu koja je tutnjala bez prestanka više od 10 minuta!

 

Društvene mreže u međuvremenu su zasute video-snimcima na kojima se vide nezapamćeni prizori - grad koji tako besomučno tuče i rijeke vode koje se slivaju ulicama. 

 

Na Užice se sručila takva količina vode da je nivo doslovno do pojasa, a automobili su poplavljeni... Pogledajte sami....

 

Uslijed manjka radne snage u pojedinim strukama, slovenski se gospodarstvenici u potrazi za adekvatnim profilima radnika već neko vrijeme okreću zemljama u okruženju. Od jula ove godine ukinuta je i zabrana zapošljavanja hrvatskih radnika, ali je manjak toliko velik, a ekonomija u usponu, da samo uklanjanje zabrane neće biti dovoljno, upozoravaju.

 

U slovenskoj kompanijii za ispušne automobilske sustave, Akrapovič, nedostatak zavarivača riješili su stimulacijom od 250 eura postojećim zaposlenicima koji preporuče ili dovedu potencijalne buduće radnike. Tim je načinom u relativno kratkom roku otvoreno 80 novih radnih mjesta, dok dio radnika pristiže i iz tehničkih i zanatskih škola zemalja u regiji.

 

“Škole zavarivače obrazuju do određenog stepena, a zatim učenici dolaze k nama na praktičnu obuku. Ako se dokažu, zaposlimo ih”, komentirao je izvršni direktor Akrapoviča Uroš Rosa za Finance. Do sada su tako zaposlili 35 radnika iz BiH, a sličan sistem imaju i za hrvatske radnike, kojih je 20 također nedavno zaposleno.

 

Novopridošlim se radnicima pomaže pri pronalasku smještaja, poslodavac im plaća tečaj slovenskoga, a i sami poslodavci uče hrvatski i srpski jezik.

 

Dio je to nove strategije koju su tamošnji poslodavci morali primijeniti ako žele zadržati kvalitetne radnike, pišu Finance a prenosi Poslovni dnevnik.

 

Vrijeme je dobro zahladilo u regiji. U Bosni i Hercegovini, na Bjelašnici, jutros su izmjerena dva stepena, a ekstremno hladno jutros je u Sloveniji. Toliko da je zapadao snijeg!

 

Da je za ovo doba godine vrijeme prilično hladno potvrđuju i informacije koje stižu iz Slovenije. Tamo na nekim planinama jutros padao snijeg.

 

Naime, na Kredarici je jutros “zapadalo” kao da je januar, prenosi Radiosarajevo.ba.

 

Kredarica je, inače, planinski vrh u Julijskim Alpama u Sloveniji i nalazi se na 2541 metru nadmorske visine. Najviša temperatura na Kredarici izmjerena je 27. juli 1983. i iznosila je 21,6 °C, a najniža 7. januara 1985. kada je bilo -28,3 °C.

 

Tužilaštvo u Turskoj je donijelo odluku na osnovu navoda odbrane i garancija koje je između ostalih dala i Ambasada BiH, da se odobrava puštanje na slobodu Selmira Mašetovića te da se bh. student može braniti sa slobode.

 

Ovo je za Faktor potvrdio konzul BiH u Istanbulu Began Muhić koji je kazao da Selmir iz pritvora izlazi večeras u 19 sati i da se vraća svojim svakodnevnim obavezama.

 

- Ne smije izaći iz Turske do okončanja sudskog spora – kazao nam je Muhić.

 

Mašetović je uhapšen 22. maja u gradu Ušak u Turskoj, pod optužbom da je povezan sa terorističkom organizacijom FETO.