Obilne padavine koje su sinoć zahvatile brojne gradove širom naše zemlje prouzrokovale su velike poplave i u Srebreniku. Voda je zahvatila nekoliko stambenih objekata na području ove općine.

 

Potok koji protiče u blizini Druge gimnazije u Srebreniku sinoć se izlio iz korita i preplavio nekoliko ulica. Voda je cijelu noć tekla ulicama zbog čega su kuće u ovom dijelu općine još pod vodom, piše "Srebrenik.net".

 

Vodena bujica oštetila je puteve u Srebreniku, što je već drugi put u proteklih nekoliko dana. 

 

Vatrogasci te pripadnici OCZ Srebrenik i Gorske službe spašavanja Srebrenik tokom noći su nekoliko puta izlazili na teren kako bi pomogli građanima u poplavljenim objektima.

 

REDAKCIJA1

 

Svečanim činom dodjele doktorskih diploma na čast doktora nauka Univerzitet u Tuzli danas je promovirao 25 doktora nauka, koji su doktorske disertacije odbranili na fakultetima ovog univerziteta.

 

Ovaj broj svjedoči o određenju Univerziteta u Tuzli da ide u korak s vremenom i nudi svojim doktorantima pogodno okruženje za istraživanja u toku sa savremenim trendovima u nauci, saopćeno je iz Vlade TK.

 

U svom obraćanju premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je čestitao novim doktorima nauka na uspjehu koji su ostvarili.

 

- Danas ulazite u klub istraživača i naučnih radnika s najvišim naučnim znanjem, kao potvrdom vaše opredijeljenosti za samostalnim traganjem. Želim istaći i da današnja promocija nikako ne znači i kraj vašeg stručnog usavršavanja. Naprotiv, današnjom promocijom počinje proces vašeg daljeg usmjerenog naučnog usavršavanja. Upravo u tom svjetlu od svakog od vas očekujemo da na svoj način, u okviru svojih naučnih oblasti, ali i širokog obrazovanja, doprinesete razvoju društvene, akademske i naučne zajednice - rekao je Suljkanović.

 

Svečanoj ceremoniji promoviranja doktora nauka prisustvovali su dekani fakulteta, koji su govorili o biografskim podacima doktoranata, naučnom i stručnom radu, te o doktorskim disertacijama i doprinosu doktorskih disertacija nauci.

 

FENA

 

U povodu Dana MZ Tinja Gornja, sinoć je svečano otkrivena spomen-ploča borcima Tinjanske čete. U prisustvu velikog broja mještana, porodica šehida i predstavnika boračkih udruženja, spomen-ploču su otkrili općinski načelnik Nihad Omerović, predsjedavajući OV-a Srebrenik dr. Ibrahim Zukić i Nahid Mehić, jedan od ratnih komandira Tinjanske čete.  

 

Spomen-ploča je postavljena na zgradi mjesnog društvenog doma, u kojoj je 10. maja 1992. godine Skupština MZ Tinja Gornja donijela odluku o formiranju Tinjanske čete. U izgradnju spomen-ploče, prema riječima Eseda Selimovića, predsjednika MZ Tinja Gornja, uloženo je 1.000 KM, a sredstva su izdvojena iz budžeta općine Srebrenik.

 

Tinjanska četa u prvim danima agresija na BiH brojala je blizu 200 boraca, a u proteklom ratu 21 njen pripadnik je položio život u temelje suverene i nezavisne BiH, dok je 100 boraca teže ili lakše ranjeno. Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na šehidsko spomen-obilježje u centru Tinje i na spomenik „Ljiljan“ izgrađen u blizini Smoluće na mjestu gdje su poginula prva tri borca Tinjanske čete odata je dužna počast najhrabrijim borcima ove ratne jedinice.

 

U povodu Dana MZ tinja Gornja održana je i svečana proširena sjednica Vijeća ove mjesne zajednice na kojoj su zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena priznanja i zahvlanice.

 

Nevrijeme koje je danas pogodilo Srebrenik uzrokovalo je velike probleme, vjetar je lomio drveće, nosio krovove, a određeni putevi su zatvoreni.

 

 

Kako se može vidjeti na snimku, voda je prodrla u stambene objekte na području Srebrenika.

 

-Ovo je katastrofa... Ovako nikad nije bilo - kazala je jedna mještanka čiji se glas čuje na snimku.

-Zvala civilnu zaštitu, policiju, vatrogasce... Nigdje nikog. Ne znam šta je ovo. Prepušteni smo sami sebi - kazala je ona.

Kako javlja dopisnik Faktora, u Srebreniku uslijed nevremena nema ni struje.

- Stanje je haotično, grad je pod vodom, nemamo struje - kažu mještani Srebrenika.

 

 

Iz CZ Srebrenik su rekli da su poplavljene brojne kuće u naseljima Babunovići, Kiseljak, te u nekoliko ulica u gradskom području. Na terenu su i dva vatrogasna vozila sa pumpama koji pomažu građanima, ali ne stižu pomoći svima.

 

U Srebreniku je uslijed nevremena srušeno nekoliko stabala, jak vjetar lomio je drveće, a u mnogim mjestima je pričinjena šteta. U određenim dijelovima grada automobili na parkinzima su bili pod vodom, a odvodi i kanalizacije nisu mogle primiti vodu te su fekalne vode vraćale se u kuće.

 

 

Općinski načelnik, mr.sc. Edis Dervišagić, priredio je  prijem za učenice generacije osnovnih i srednjih škola općine Gradačac  za školsku 2017/18. godinu.

 

Uz čestitke  učenicama za ostvarene rezultate, Općinski  načelnik poželio je da ovakve rezultate ostvaruju i u nastavku školovanja i da svojim angažmanom budu i kreatori aktivnosti za mlade u zajednici.

 

Ove uspješne djevojke,  dobre učenice, takmičake  na svim nivoima takmičenja, od općinskih do federalnih i državnih, ali i  aktivne sportistkinje,   iznijele  su   detalje  o proteklom školovanju,  a takođe i o vlastitim planovima za dalje školovanje.

 

Bio je to još jedan  u nizu  tradicionalnih prijema za  učenike generacije,   specifičan po tome što  su to  ovog puta bile sve učenice,   i još jedna prilika da ponovimo  da je ulaganje  u obrazovanje  najbolja investicija.

 

Učenice  generacije osnovnih i srednjih škola općine Gradačac  u školskoj 2017/18. godini

 

Bristrić  Emina,  OŠ «Dr. Safvet-beg Bašagić»

Husić  Emina,    OŠ «Ivan Goran Kovačić»

Bajramović Ajsela,  OŠ «Hasan Kikić» Vida 1

Bristrić  Amina,   OŠ «Hamdija Kreševljaković»

Baturić Ajla,   OŠ «Musa Ćazim Ćatić»

Ahmetović Ernesa,  OŠ «Edhem Mulabdić»

Lalić Amina,    OŠ  «Mehmed-beg K. Ljubušak»

Hrustić Lejla,  Gimnazija «Mustafa Novalić»

Tokić   Sara,    MSŠ «Hasan Kikić»

 

 

Na površini od 2.000 kvadrata, danas je kompanija Bingo otvorila svoju 190. poslovnicu u naselju Ciljuge, općina Živinice.

 

Ovo je peta poslovnica na području Živinica, sa 40 novih uposlenika. U ugodnom ambijentu hipermarketa kupci mogu pronaći širok asortiman prehrambenih i neprehrambenih artikala, te napraviti predah u malom, ljupkom restoranu u sklopu objekta.

 

Kupci su na dan otvorenja uživali u brojnim degustacijama i promocijama, te popustima i poklon paketima.

 

Kompanija Bingo doo Tuzla broji sada 190 maloprodajnih objekata, te u grupaciji ima 7.500 zaposlenih. Ove godine obilježava svoju 25. godišnjicu.

Subcategories