Rezultat slika za Anela Dženana Merdanović

 

 

Automobil vjerojatno ne popravljate kod automehaničarke. Teško da ćete i naći ženu koja se bavi tim zanimanjem. No u budućnosti bi se to moglo promijeniti, sve je više djevojaka koje traže takozvana muška zanimanja. Jedna od njih je i Anela-Dženana Merdanović.

 

Ova učenica srednje škole RSI Eupen u Belgiji porijeklom je iz Cazina i nedavno je osvojila nagradu za prvo mjesto završnih radova na državnom nivou.

 

 

 

Djevojka, koja je već posebna po tome što ima dva imena zahvaljujući roditeljima koji se nisu mogli odlučiti pa su joj dali dva, ima i posebnu ljubav, rijetku među nježnijim spolom. Naime, Anela-Dženana se u srednjoj školi odlučila za Elektromehaniku, smjer Elektronika i tako postala jedina djevojka te regije u ovom zanatu, prenosi Cazin.net.

 

Po završetku škole za maturski rad uzela je temu izrade kuće sa glasovnim naredbama. Glasovne naredbe se svode na izdavanje komandi pri regulisanju kućnih komponenti: paljenje svjetla, grijanja, te regulisanje toplote, zatim paljenje glazbe itd.

 

automehaničarka

 

Nakon položenih predmeta saznala je da je upravo njen rad osvojio prvo mjesto u cijeloj Belgiji. Nagradu, kao i čestitku, osobno će joj uručiti bivša belgijska kraljica Paola Ruffo di Calabria.