Dan kada su mi saopštili na UKC Tuzla da od mame nema ništa, da joj je još malo života preostalo i da ja tu ne mogu ništa (tačno ovim riječima), tog trenutka kao da su mi odsjekli noge i pucali u srce, no duboko sam udahnula i odgovorila im – DA, MOGU!

 

Ovako Jasmina Zukančić iz Tuzle piše o svojoj porodičnoj drami kroz koju posljednjih mjeseci prolaze ona i njena majka. Ova hrabra djevojka je svojom objavom poručila svima da gdje postoji volja, postoji i način te da smo mi suviše mali da odlučujemo gdje nečiji put završava, piše lolamagazin.com.

 

“Dana kada sam započela sa skupljanjem donacija, mnogi su rekli, krenuvši od rodbine, pa do prijatelja, do poznanika i nepoznanika da mi govore: “Jasmina, pusti, prihvati, ne možeš tu ništa”, odgovorila sam – DA, MOGU!

 

DA, pronašla sam kliniku snagom volje i vođenjem time da koliki je broj doktora u cijelom svijetu od kojih neka jedan od njih mi iznese mišljenje da postoji način i rješenje, ja znam što mi je činiti, i DA stupila sam u kontakt sa klinikom i DA skupila sredstva za prvi odlazak za Tursku, oko 4.000KM je iznos bio, gdje ponovno svima upućujem DA, MOGU!

 

Moja mila draga majka se jedva kretala u tom trenutku, ali JA, JA sam je na svojim leđima držala, u situacijama kada drugačije nije bilo moguće, vozila sam je na koferu na aerodromu jer moj odgovor je bio DA, MOGU!

 

Nakon nekoliko dana provedenih u Turskoj i nalaza koje su joj radili svaki dan, njenog povraćanja svaki dan, neprospavanih noći sa mojom fizički i psihički napaćenom majkom ponovno lomim se, otkidam svaki djelić sebe, smijem se na svaki njen pogled dok se duša kidala, jer ja sam znala svoj odgovor. DA, MOGU!

 

Nakon nalaza iz Turske ponovno me pokušavaju oboriti doktori sa UKC i da trebam mamu smjestiti na kliniku gdje su umirući pacijenti, te da njoj spasa nema, da ima nekih tri mjeseca života i da, nažalost, ja ne mogu tu ništa, no moj odgovor (koji je izazvao njihove izbezumljene face) je bio DA, MOGU!

 

Nakon što sam dobila proformu za troškove liječenja i troškove operacije i hospitalizacije, uslijedila su nova rušenja tla pod mojim nogama od rodbine, prijatelja, poznanika, nepoznanika uz riječi: “Jasmina, mnogo je to novca za skupiti u dva mjeseca, nećeš uspjeti to izvesti, ali nikako, jednostavno ne možeš, shvati to, znamo da ti je teško i sve, ali Bože moj tako htjelo biti”, na što je uslijedio moj odgovor – DA, MOGU!

 

I evo nas danas nakon smrtnog roka moje majke od strane doktora UKC-a, nasmijane na posljednjem ciklusu hemoterapija, evo nas tu sa posljednjim obeshrabrenjem gdje su na klinici nam priredili dodatni trošak od 2.400KM zbog promjene cijene lijekova za hemoterapiju na tržištu i produžili proces skupljanja sredstava, na što naravno dobijam poruke: “Jasmina, valjda uspiješ, valjda skupiš”, pogrešno dragi moji, kod mene ne postoji valjda, moj odgovor je uvijek DA, MOGU!”

 

Ona je ujedno zamolila sve da im pomognu da do 2. jula prikupe potrebna sredstva, odnosno preostalih 2.500 KM, potrebnih za maminu operaciju. Sredstva možete uplatiti ovdje, kao i putem uplate u banci.

 

Ime na koje vršite uplate: Rusmira Zukančić

Svrha uplate: Pomoć za liječenje

Banka: ZiraatBank BH d.d.

Broj računa za KM: 1861410333747708

Broj računa za EUR, CHF, USD: 1861415410608495

IBAN: BA391861415410608495

 

Partnericu australskog fudbalera Jamieja Maclarena (24), Ivu Arapović su mediji, i pratitelji Svjetskog prvenstva u Rusiji, proglasili jednom od najljepših WAGS-ica. Dok svijetom hara nogometno ludilo, sve oči su uprte i u bolje (ljepše) polovice nogometaša Mundijala.

 

Zgodna Iva je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a smatra se Australkom i Bosankom, kao što piše na njenom profilu na društvenoj mreži. Iva voli provoditi ljeta i na hrvatskoj obali i s pratiteljima dijeliti fotografije s ljetovanja. U vezi s fudbalerom je od 2016. godine.

 

 

Ljepotica je velika podrška svom Jamieju pa ga često prati s tribina, a otišla je navijati i u Rusiju. Iva i Jamie drže svoj intimni život privatnim pa se jako malo zna o njihovoj vezi. Neki strani mediji pišu da se par navodno i oženio prošle godine.

 

 

Nikad nisam upoznala osobu kao što je on. Tako skroman i vrijedan, cijeli život je radio za ovu priliku – napisala je Iva kad su Jamieja pozvali da igra za reprezentaciju.

 

 

Nekada nam se učini da smo kao narod veoma slabi, potpuno inertni prema mnogim stvarima i dešavanjima, ali nas neki primjeri vrlo brzo razuvjere i demantiraju, te potvrde da u našem narodu ima mnogo dobra o kojem trebamo samo malo glasnije govoriti.

 

Jedna takva pozitivna priča dolazi iz rodnog mjesta prvog reisu-l-uleme Islamske zajednice Hilmi-ef. Hadžiomerovića – bihaćke mjesne zajednice Kulen-Vakufa.

 

Kada je mladi bračni par Seferović dogovarao sa svojim imamom Emsad-ef. Sadikovićem šerijatsko vjenčanje, nije se uopće naslućivala jedna dodatna pozitivna priča o kojoj su i tada mladenci intenzivno razmišljali, piše usn.ba.

 

Naime, Dinela i Esad Seferović su se prije samog ramazana vjenčali i imali svadbu. Od sredstava koji su dobili na svadbi su kupili nove jednoobrazne tepihe za cijelu džamiju, a tim gestom su podstakli i druge džematlije da se angažuju i prikupe sredstva za klimatizaciju i trakaste zavjese koje su nedostajale u džamiji.

 

– Ovo je mali povratnički džemat u kojem živi relativno mali broj ljudi. Nekada razmišljam o smislu našeg postojanja ovdje, ali primjer Dinele i Esada Seferovića i slični njima nam daju toliko samopouzdanje i snagu da opstanemo, da živimo i djelujemo. U svoje ime i u ime džemata im se najiskrenije zahvaljujem. I ne samo na ovoj za nas vrijednoj donaciji već zbog geste i brige o nama koja nam u ovom psihološkom smislu mnogo znači – istakao je vrijedni imam džemata Kulen-Vakuf Emsad-ef. Sadiković.

 

Porodica Seferović za sebe kaže da ne spadaju u neku iznimno imućnu porodicu i da su sretni i zadovoljni onim što imaju, a o ovom gestu kojeg su napravili su intenzivno razmišljali od kako su se odlučili na brak i razmišljali o svadbi.

 

– Razmišljali smo o tome kako možemo napraviti nešto korisno od novca kojeg ćemo dobiti i na kraju nam se rodila ideja o tome da kupimo nove tepihe za našu džamiju. Umjesto nekog bračnog putovanja ili nekog raskošnog odmora, mi smo se odlučili da se trajno ugradimo u vakuf naše džamije i kupimo tepihe za našu džamiju na kojoj će, ako Bog da, brojni vjernici sedždu činiti – istakli su mladenci Seferović.

 

Ovakvi primjeri su vrijedni naše pažnje, ali i naše dove za ove divne ljude koji unose dodatnu ljepotu u naše ramazanske dane.

U okviru izbora biralo se i TOP 12 djevojaka koje su stekle pravo učešća na finalnom izboru za Miss BiH 2018 godine, a to su Azra Mehačević, Emina Šabanović, Edna Zekotić, Adelina Ibrišević, Safeta Memić, Ajla Mahmutbegović, Admina Tahmiščija, Anida Tahmiščija, Amina Smajić, Jelena Nikolić i Dženita Imširović.
 
 


Ljiljana Krulj i Zlatan Jovanović su bili voditelji ovog veličanstvenog programa uz direktan prijenos na Federalnoj televiziji.


Kako projekat Miss BiH za Miss Svijeta u svom predznaku nosi naziv "Ljepota s svrhom" u muzičkom dijelu programa nastupali su i učenici iz Srednje muzičke škole "Čestimir Mirko Dušek" u Tuzli gdje su sproveli humanitarnu akciju "I MI HOĆEMO SVOJU ŠKOLU", pomoću koje će skupiti sredstva za obnovu stare muzičke škole.


Partner projekta Europski univerzitet "Kallos" Tuzla i Europski univerzitet "Brčko Distrikt".

 

Pjevač Sinan Sakić preminuo je rano jutros u Beogradu nakon borbe sa teškom bolešću

 

Jedan od najpoznatijih pjevača narodne muzike preminuo je u 62. godini života

 

Sinan Sakić je iza sebe je ostavio skoro 30 albuma, suprugu Sabinu s kojom je u braku od 1981. godine, kao i dva sina - Alena i Rašida.

 

Posljednji album Sinan je snimio 2014. godine pod nazivom "Jedina".

 

Koncerti u Beogradu bili su mu omiljeni, a posljednji je pred 12.000 ljudi održao 3. juna na svom najdražem mjestu - Tašmajdanu.

 

Sinan Sakić je rođen 13. oktobra 1956. godine u Loznici, a karijeru je započeo 1978. pjesmama "Rastanak kraj rijeke" i "Sreli smo se mnogo kasno". Veliki muzički talenat koji je mnogo puta pokazao naslijedio je od svog oca koji je svirao u vojnom orkestru.

 

Od 80-ih godina je bio dio sastava čuvenog "Južnog vetra", u kojem je bio sve do 2001. godine.

 

Jedan od najvećih hitova ikada otpjevanih na ovim prostorima je "Ej, otkad sam se rodio".

 

Godine 1982. Sinan je snimio album "Reci sve želje". Zahvaljujući njemu postao je jedan od najslušanijih folk pjevača.

 

Iza sebe je ostavio skoro 30 albuma, suprugu Sabinu s kojom je u braku od 1981. godine, kao i dva sina - Alena i Rašida.

 

Rašid je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva Dragoljuba Despotovića u Loznici, u maju 2002. godine. Sinan je nedavno priznao da je sina u zatvoru posjetio samo jednom.

 

 

 

 

Adna, Azra i Admira Kapić jedine su trojke u obrazovnim ustanovama na području grada Cazina i Unsko-sanskog kantona koje su okončale srednjoškolsko obrazovanje u cazinskoj Gimnaziji.

 

Sestre su nedavno, skupa sa svojim vršnjacima, bile učesnice tradicionalne maturalne parade, te svojom ljepotom i šarmom dale poseban pečat ovom događaju.

 

Za njihove roditelje Ćazima i Melisu, koji imaju još jednog sina i kćerku, ovo je bio poseban događaj i, kako kažu, trostruka radost.

 

-Vjerujte, to su naša tri bisera i kćerke koje bi poželio svaki roditelj. Vrijedne su i savjesne, sve tri su odlični učenici i još bolji ljudi, što je najvažnije - kažu sretni roditelji.

 

Inače, ove 19-godišnjakinje su po mnogo čemu zanimljive i posebne, te omiljene među prijateljima, a građani Cazina o njima imaju samo najljepše riječi.

 

Sestre kažu kako se, i pored izvjesnih različitosti u temperamentu i karakterima, odlično slažu i nadopunjuju, a još nisu čvrsto odlučile gdje i kako će nastaviti obrazovanje, premda im je medicina najveća životna želja.

 

-Naši putevi se mogu promijeniti u životu, ali naša sestrinska povezanost će zauvijek ostati jaka - kažu ove lijepe mlade Cazinjanke.