Kiša je danas dopratila tužnu kolonu pred džamiju, gdje je jedva bilo dovoljno mjesta da svi klanjaju dženazu 20-godišnjoj Asmiri Smajić. Ova djevojka našla je danas posljednji smiraj na lokalnom mezarju u majevičkom selu Seljublje.

 

Asmira Smajić poginula je u subotu oko 22 sata zajedno sa svojim momkom Halilom Zahirovićem, kada je Golf II sletio u rijeku Spreču. Oboje su nastradali u automobilu i njihova tijela su pronađena dan kasnije, kada je golf izvučen iz vode.

 

Halil je od Asmire bio stariji samo 19 dana. Zajedno su išli u školu, završili ekonomski smjer u Kalesiji. U smrt su otišli zajedno, kada su pronađeni, držali su se za ruke. Pričaju mi da je on prije smrti pokušao da razbije prozor s Asmirine strane, ali nije uspio - kaže Asmirin amidža Husein Smajić. 

 

Dvoje mladih bili su zajedno od srednje škole. Njihova veza trajala je četiri godine, a prije smrti, kako saznajemo od porodice, planirali su da se uzmu.

 

Tragedija se u subotu dogodila na lokalnom putu Kalesija - Gojčin. Golf 2 završio je u Spreči, nedaleko od mjesta gdje se u ovu rijeku ulijeva pritoka Mandura. Prema riječima Halilovog amidže, nema sumnje da je automobil bio parkiran pored rijeke, jer je bila povučena ručna kočnica. Dio zemlje vjerovatno se odronio, golf je sletio niz strmu obalu i potonuo u vodu.

 

Iza Asmire Smajić ostali su majka Samira, otac Muzijet i šestogodišnji brat Asmir.

Halil Zahirović ukopan je jučer na lokalnom mezarju Zaseok-Brdo u kalesijskom selu Sarači.