AKTUELNE VIJESTI

 

 

Sve osnovne škole s područja Tuzlanskog kantona u naredne tri godine imat će veći knjižni fond svojih biblioteka zahvaljujući zajedničkom projektu Pedagoškog zavoda TK i Rotary cluba.Radi se o projektu “Razvijanje čitalačke kulture učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona“, tokom kojeg je cilj, prvenstveno, potaći čitalačku kulturu kod osnovaca.

 

Popunjavanje školskih biblioteka nedostajućim naslovima u vrijednosti od 190.000 KM, zatim organizacija obuke za nastavnike, te formiranje ili reorganizacija kutka za čitanje primarni su ciljevi projekta koji će u narednim danima zaživiti u svim osnovnim školama sa područja TK.

 

U prvoj godini realizacije u ovaj projekt, bit će uključeno 27 škola.– U sljedeće tri godine će škole biti opremljene sa nekoliko stotina knjiga, vrijednosti oko 2.400 KM po školi, čime će izuzetno osnažiti knjižni fond škola u ovom kantonu – kazao je direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča i naglasio da će pored toga praviti kutke za čitanje u onim školama gdje ih nema.

 

Po riječima predsjednika Rotary cluba Tuzla Samira Durmića u prvoj godini vrijednost knjiga je 32.000 eura i u narednim po 32.000 eura, a to su lektirni naslovi koji nedostaju po školama. Ostatak novca je za seminare za nastavnike.Obuka za nastavnike počela je danas u prostorijama Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

 

Među ovih 27 škola je i OŠ »Poljice«, a nastavnica ove škole Enisa Imamović, navela je da njihova biblioteka ima mali broj naslova, no ovim je projektom sada je obogaćena sa 200 novih naslova.Knjiga, u društvu 21. stoljeća sve više postaje prekrivena prašinom i pada u zaborav, gurnuta u stranu zbog savremenih medija, ali ljubav prema knjizi razvija se upravo u najmlađem dobu, podsjetili su iz Pedagoškog zavoda.

 

 

U Tuzlanskom porodilištu rođeno je 12 beba, osam dječaka i četiri djevojčice.

 

 

Prema informacijama MUP-a TK javni red i mir narušen je četiri puta.

 

Evidentirano je sedam krivičnih djela i šest saobraćajnih nesreća.

 

Nove sniježne padavine koje su tokom noći zahvatile pojedine dijelove naše zemlje otežale su i usporile saobraćanje, naročito na dionicama u višim predjelima.

 

Izdvajamo magistralne puteve Sarajevo-Rogatica (Romanija), Trnovo-Foča (Rogoj), Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište), Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Travnik-Donji Vakuf (Komar), Bugojno-Kupres-Livno, Sarajevo-Konjic i Sarajevo-Tuzla.

 

 

Posljednjih godina sve veći broj parova u Tuzlanskom kantonu odlučuje se na medicinski potpomognutu oplodnju. Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK prošle godine su finansijski pomogli oplodnju 92 osobe.  

 

I ove godine nastavit će projekt sufinansiranja, pa će tako svi parovi koji se na zasnivanje potomstva odluče na ovakav način za prvi pokušaj dobiti 3.000 KM, a za drugi 2.000 maraka.

 

Kantonalni ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić ističe da je plan ministarstva na čijem je čelu i ZZO TK bio da se iznos novca poveća, ali da je nakon uvida u listu parova koji čekaju pomoć odlučeno da novčana pomoć ostane na nivou prošlogodišnje.

 

 Primjetan je povećan broj osoba koje se odlučuju na medicinski potpomognutu oplodnju, što znači da je ovaj projekt naišao na dobar odziv kod parova koji imaju probleme. Plan Ministarstva zdravstva i ZZO TK jeste da ove godine osnujemo odjeljenje za medicinski potpomognutu oplodnju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo - kaže Hadžiefendić.

 

Naglašava da bi to bilo prvo javno odjeljenje takve vrste u našoj zemlji.

 

 

Hadžiefendić: Dobar odziv

 

 

- Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo imamo dvoje subspecijalista iz ove oblasti koji su se obučavali u Sloveniji. Uz našu finansijsku i organizacijsku podršku i njihovo znanje, vjerujem da ćemo u skorijoj budućnosti na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla krenuti u proceduru medicinski potpomognute oplodnje - ističe Hadžiefendić.


 

 

 

Općinski načelnik Sead Džafić danas je sa direktorom firme „Izgradnja“ iz Teočaka Hajrudinom Imširovićem potpisao tri ugovora ukupne vrijednosti 232.359 KM.

 

Riječ je o ugovorima „Unapređenje uslova razvoja proizvodno-poslovne zone Kalesija grad, Ćetenište i Kalesijsko polje (izgradnja saobraćajnica i odvodnja otpadnih voda)“ vrijednosti 146.481 KM, „Sanacija lokalnog puta i dijela uticajnog klizišta u naselju Jajići II faza“ vrijednosti 65.520 KM, „Asfaltiranje lokalnih puteva (MZ Gojčin)“ vrijednosti 20.358 KM.

 

Kada je u pitanju uređenje industrijske zone, izvođač ima rok od 45 dana od dana uvođenja u posao da sve to završi, a ostala dva projekta su 30 i 15 dana, rekao je općinski načelnik Sead Džafić.

 

On je kazao i da će projekti asfaltiranje u Gojčinu i uređenje klizišta u Jajićima pomoći stanovništvu ovih naselja.

 

Načelnik je kazao da će uređenje industrijskih zona uveliko pomoći budućim privrednicima koji žele investirati na području naše općine jer će dobiti uređene zone, gdje će imati sve potrebne priključke.

 

Prema riječima direktora “Izgradnja” Teočak Hajrudina Imširovića radovi će početi čim dozvole vremenski uslovi, a sve će biti urađeno kako je predvidjela tenderska dokumentacija.

 

 

MUP TK u proteklom period je radio na materijalno-tehničkom i kadrovskom jačanju, što je podržala Vlada i Skupština TK.

 

Jedan od ciljeva je da u narednih nekoliko godina kupovinom novijih službenih automobila prosječnu starost svedu na pet godina.

 

Stanje sigurnosti u saobraćaju komplikuju loši putevi i nedostatak radara, ali u ovoj godini je planirana nabavka 10 mobilnih radara, vrijednosti oko pola miliona maraka.

 

„Nismo odustali ni od elaborata stacionarnih radara tako da u 2019. godini planiramo realizovati projekat stacionarnih radara gdje ćemo stacionarnim radarima pokriti tzv. „crne tačke“ na magistralnim putevima. Biće osam novih, plus jedan postojeći u Tuzli.

 

Imaćemo ukupno devet stacionarnih radara, plus osam rezervnih kućišta tako da bismo na području TK imali 17 mjesta na kojima bi mogli biti postavljeni tako da 24 sata mjere i nadziru stanje u saobraćaju“, rekao je Fadil Šljivić, policijski komesar MUP-a TK.

 

Također su najavljena zapošljavanja većeg broja policijskih službenika jer će se polovina sadašnjeg sastava penzionisati do 2022. godine - piše RTVTK.

 

 

Međunarodna srednja škola u Tuzli će u periodu od 27. januara do 24. februara tekuće godine realizovati projekat pod nazivom “Besplatna pripremna nastava za eksternu maturu”.

 

Cilj projekta je da osposobi učenike završnih razreda osnovnih škola za uspješno polaganje eksterne mature. U sklopu ovogodišnje pripremne nastave, polaznici će biti u mogućnosti besplatno pohađati časove BHS jezika i književnosti, engleskog jezika, matematike, hemije, fizike, geografije i historije.

 

Nastavno osoblje Međunarodne srednje škole u Tuzli će nastojati da učenicima na interaktivan i prihvatljiv način pojasni gradivo iz navedenih predmeta a sve u cilju što jednostavnije pripreme učenika za polaganje eksterne mature.

 

Svi zainteresovani učenici završnih razreda osnovnih škola se mogu prijaviti preko emaila:

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili na broj 035 951 316, najkasnije do 26. januara tekuće godine.

 

Subcategories