Ovo proljeće biće najtoplije u BiH ikada, sa temperaturama skoro tri stepena iznad prosjeka, kažu meteorolozi! Tome u prilog ide i podatak da će danas u našoj zemlji biti izmjereno tropskih 35 stepeni, što znači da je pred nama jedan od najvrelijih proljećnih dana u istoriji.

 

Ljeto će biti među deset najtoplijih svih vremena, jer se očekuje više od 50 tropskih dana i temperature iznad 40 stepeni - kažu stručnjaci.

 

- Već u petak će biti 35 stepeni, što je daleko iznad prosjeka za ovo doba godine, koji iznosi između 25 i 27 stepeni. Nema sumnje da je pred nama jedan od najtoplijih proljećnih dana decenijama unazad, ali on je samo uvod u još vrelije ljeto. Istina, za vikend nas čeka mali predah, sa kišom skoro u cijeloj zemlji, a onda počinje dugi tropski period, koji će gotovo bez prestanka trajati sve do kraja avgusta.

 

- Tokom jula i avgusta očekuje se niz "toplotnih talasa", sa više od 50 tropskih dana, kada će temperatura prelaziti 30 stepeni. To je skoro svaki drugi dan ljeta! Imaćemo i oko 25 tropskih noći, tokom kojih temperature neće padati ispod 20 stepeni.