U sarajevskoj Osnovnoj školi Džemaludin Čaušević, u saradnji sa Nevladinom organizacijom Save the children, otvoren je kutak za roditelje.

 

Riječ je, kako kažu u ovoj školi, o još jednoj u nizu aktivnosti, koje škola realizira s ciljem jačanja porodice i saradnje sa roditeljima učenika.

 

Direktorica Škole Beba Šarkinović kaže kako su u svjesni značaja koji porodica ima u odrastanju i školovanju djece.

 

- Sretni smo i ponosni što i naši roditelji to prepoznaju, te zauzimaju veoma značajno mjesto u radu škole. Zahvaljujući saradnji sa Save the children opremili smo jednu školsku prostoriju u kojoj će roditelji moći realizovati aktivnosti, raditi na svojoj edukaciji, razmjenjivati mišljenja, iskustva, pomagati djeci u savladavanju školskog gradiva i na taj način dati doprinos u njegovanju tople i bliske atmosfere u našoj školi - kazala je Šarkinović.

 

Roditelji su i do sada davali svoj doprinos u socijalnom, ekonomskom i svakom drugom smislu, a sada su dobili i prostoriju odakle će proisteći novi projekti i nove ideje.

 

- U današnje vrijeme se posvećujemo brojnim stvarima, nađemo vrijeme za mnoge aktivnosti, a roditeljstvo se pomjera na drugo ili treće mjesto prioriteta. Mi svojim primjerom pokazujemo da se posvetiti djeci, ustanovi u kojoj naša djeca borave po tri, četiri ili više sati dnevno može svako bez obzira na obaveze koje imamo - rekla je Aida Kadrija, roditelj učenika škole.

 

Roditelji su već nekoliko godina veoma aktivni. Organizuju humanitarne bazare i aukcije na facebook stranici kako bi zaradili novac da uljepšaju djetinjstvo djeci. Već dvije godine iz tog budžeta se plaća ekskurzija, škola u prirodi, izleti, lijekovi...

 

I sami učenici ističu kako su zahvalni na svemu što su roditelji uradili za njihovu školu i sve njih.

 

Između ostalog ističu da su se učenici devetih razreda upravo vratili s ekskurzije na koju bez aktivnosti roditelja mnogiu od njih ne bi mogli otići.

 

izvor faktor.ba