Povodom obilježavanja Svjetskog dana djece sa Down sindromom u Zenici je održana manifestacija pod nazivom "Šarene čarape", kojom se želio oboriti Guinessov rekord u broju osoba koje nose različit par čarapa. Sudeći prema više od hiljadu i po prisutnih u šarenim čarapama, rekord je oboren i sada je potrebna njegova verifikacija.

 

Svjetski rekord do danas je držala Irska sa 780 učesnika.1.589 djece i odraslih u šarenim čarapama na jednom mjestu. Svjetski rekord je oboren, a cilj je bio oboriti predrasude prema drugim i drugačijim. Različito društvo je ljepše i bogatije, ističu organizatori, a o boljem životu osoba s Downom i drugim poteškoćama neophodno je svakodnevno pričati, istakao je britanski ambasador u BiH."Danas nas 1.589 ljudi je borilo svjetski rekord za ljude sa šarenim čarapama i to je fantastično. Zajedno možemo promijeniti sve i vrlo sam sretan što sam ovdje", poručuje Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH.

 

Mališani iz Sarajeva, Tešnja, Maglaja, Zenice, Tuzle uz muziku, ples i glumu pružili su podršku svojim drugarima s Down sindromom i ujedno poslali lekciju odraslima.

 

"Želimo da pokažemo da oblačenjem šarenih čarapa, da oni nisu različiti, nego da su isti kao i mi. Moja poruka svima je da oni imaju pravo da odrastaju sa ostalima, sa istim pravima kao i mi", ističe Sarah.