Gradski odbor SDP Banja Luka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH predložio je glumca Enisa Bešlagića.

 

"Upravo uz saglasnost drugarica i drugova, prijedlog SDP-a Banja Luka, za člana Predsjedništva iz reda Bošnjačkog naroda, naš glumac Enis Bešlagić. Ovo je čovjek koji može voditi naš narod u Sarajevu, u Banja Luci, u Mostaru", napisali su na svojoj Facebook stranici.

 

Uz tekst je objavljen i video govora koji je Bešlagić održao na dodjeli Večernjakovog pečata prije dvije godine.

 

Glumac je, u SMS prepisci, na pitanje ATV-a prvo odgovorio sa “ne hvala”. Ostao je nedorečen da li je to odgovor kandidaturi ili našem pitanju ali je zato bio mnogo jasniji u drugoj poruci.

 

“Imponuje kada vam neko kaže da ste rijedak slučaj u BiH, da ste neko koga cijene i ko može uspjeti i u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu, u ta tri “tora”. Ali to je zato što uvijek imam svoj stav i on je javan. Zato što druge cijenim i pokušavam u ljudima istaknuti ono što je dobro, a ne loše, a da pri tom ne mijenjam svoja uvjerenja”, napisao je Enis.

 

Bešlagić je napisao da je dobio mnogo pitanja o kandidaturi, a jedino ATV-u odgovorio. S druge strane, pomalo i iznenađuje ideja SDP-a jer su danas priznali da glumca nisu ni pitali šta o svemu misli ali se, kako kažu, nadaju pozitivnom odgovoru. Misle da je on pun pogodak.

 

“Smatramo da Bosni i Hercegovini apsolutno trebaju novi ljudi, jer ovi koji nas 25 godina dovode do šizofrenije, mržnje, šizofrenije rata, nam ne trebaju više u ovoj državi. Kamo lijepe sreće da je u ovoj državi više Enisa, bilo bi nam mnogo bolje”, rekao je potpredsjednik Glavnog odbora SDP BiH Vojin Mijatović, prenosi ATV.

 

“Čovjek je personifikacija pomirenja, suživota, normalnog života, mira u ovoj državi i mi moramo zamoliti ljude poput njega da se aktiviraju”, rekao je potpredsjednik SDP BiH Draško Aćimović.

Prvi korak ka toj aktivaciji mogao bi da bude poziv iz SDP-a Enisu Bešlagiću da mu kažu da žele da ga kandiduju za najvišu poziciju u državi.