Zagađenje zraka koje je, u noći između nedjelje i ponedjeljka, aktualizirano na području cijele Bosne i Hercegovine nastavljeno je i danas.

 

Prema podacima Svjetskog tima za kontrolu kvalitete zraka (AQICN), građani tuzlanske regije od jutros udišu najzagađeniji zrak u Europi, a indeks kvalitete zraka porastao je na visokih 207.

 

Takav indeks označava enormno zagađenje, te se oboljelim od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnicama, djeci, te starijim građanima preporučuje da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. Također, i ostalim građanima se preporučuje izbjegavanje produženih ili većih naprezanja tokom boravka vani.

 

Ništa bolja situacija nije ni u ostalim gradovima BiH, pa su tako indeksi kvalitete zraka, prema mjerenjima Udruženja Eko Akcija, pokazali kako je zrak od jutros nezdrav i u Sarajevu (167), Lukavac (192), Prijedor (178), Zenica (129), Ilijaš (154), Brod (152), Jajce (116), Ugljevik (129).

 

Zbog ovog stanja, kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti, a povećana je i vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

 

Ipak, pozitivna stvar jeste promjena vremenskih prilika koja je najavljena za naredne dane, kao i vjetar koji je jutros "očistio" maglu iz brojnih bh. gradova, te bi u narednim danima moglo doći do poboljšanja situacije, kada je riječ o zagađenju zraka.