Snijeg koji od jutros pada izazvao je probleme vozačima širom BiH. Saobraćajnice su uglavnom vlažne i klizave, a zbog zbog ugaženog snijega saobraćaj je otežan.

 

Na magistralnom putu M16.4 Novi Travnik – Bugojno, na planinskom prevoju Rostovo došlo je do prevrtanja teretnog kombija, piše Faktor. 

 

Tijekom dana očekujemo snijeg u cijeloj Bosni i Hercegovini, koji već pada u Bihaću, napadao je nekih 16 centimetara. Inače, od Travnika prema Krajini očekujemo najviše padalina, od 25 do 30 centimetara, a na planinama do 35 centimetara snijega.

 

Nekada u noći, padaline će prestati, očekujemo razvedravanje. Sutra, jutro će biti hladno sa maglom i mrazom. Jutarnje temperature od minus deset do minus četiri, a na planinama do minus 15. Dnevne od minus dva do četiri, a u Hercegovini od minus tri do tri.

 

Na jugu i sjeverozapadu zemlje od četiri do osam. Već sredinom dana se očekuju jaki udari vjetra, prvo u Krajini, a u večernjim satima i u ostatku zemlje, govori Ibrahim Hadžismajlović, meterolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, piše Fena.

Dodaje da će ti jaki udari vjetra trajati do utorka poslijepodne.

Oni će biti olujni, a povremeno i orkanski. U ponedjeljak ide jačina vjetra od 80 do 90 kilometara na sat, i to od Bugojna prema Krajini i sjeveroistočni dio Bosne. U ostalim dijelovima zemlje jačina vjetra će biti od 60 do 80 kilometara na sat.

 

Taj vjetar nam dolazi sa juga koji će sa sobom donijeti to južno strujanje zraka, dosta visoke temperature za ovo doba godine, koje će u pojedinim dijelovima zemlje ići do 20 stupnjeva. U svakom slučaju bit će nam natprosječno toplo.

Dakle, u ovih par dana, vidimo da će biti prisutne temperaturne oscilacije, ispričao je Hadžismajlović.

Danas, uz nepovoljne biometeorološke prilike većina stanovništva će biti lošijeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba bit će izraženije. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, malaksalosti, nervoze, u noći problemi sa snom.

 

Krajem dana vrijeme će se postupno stabilizirati, pri tome će jačati osjet hladnoće. U nedjelju, s obzirom da će biti dosta hladnije, kronični bolesnici trebaju biti oprezniji tijekom jutra, naročito astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima.

 

Neophodno je reducirati kretanje, te povesti brigu o adekvatnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura. Drugi dio dana će biti ugodniji uz porast temperatura, s dolaskom noći će jačati jugo, što će dodatno pogoršati opću sliku.