U BiH izdat je "žuti" meteo-alarm, u Sarajevu je pao snijeg. Crna Gora je u "crvenom" zbog kiše, a i u Srbiji će biti osjetno hladnije.

U Sarajevu je pao snijeg, a meteorolozi upozoravaju da se tokom večeri očekuju jače padavine i da je izdat "žuti" meteo-alarm u glavnom gradu i većem dijelu BiH.

Temperatura u Sarajevu je dva stepena, a tokom noći će se spustiti ispod nule. Snežne padavine se očekuju i narednih dana, prenosi Klix.ba. 

U narednim danima očekuju se susnježica i snijeg u većem dijelu BiH, a na planinama snijeg. Prognozirana visina novog snježnog pokrivača je između 5 i 15 centimetara. 

Inače, snijeg je pao i u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Crnoj Gori proglašen crveni meteo-alarm zbog kiše. Evropska mreža meteoroloških servisa objavila za danas crveni meteo alarm za cijelu teritoriju Crne Gore. Alarm je na snazi zbog jake kiše koja se očekuje, najmanje 50 mm za 12 sati, udara vjetra većih od 50 km/h, kao i jake grmljavine. Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je saopšteno da su moguće obilne padavine. Zbog jake bure i snijega u ranim jutarnjim satima pokvarila se električna mreža na području slovenačke obale, gdje je bez struje ostalo nekoliko hiljada potrošača. 

Incidenata u vezi sa vremenskim nepogodama bilo je i na području Nove Gorice, Celja i Maribora, a zbog prelivanja manjih potoka došlo je i do poplava u nekim mjestima na zapadu države. 


Snijeg je, kako javlja hrvatski portal Index.hr, zatrpao Kapelu, pada na Sljemenu, u Gorskom Kotaru...Mokri i klizavi kolovozi prave probleme na putevima u unutrašnjosti, a olujna bura stvara probleme u saobraćaju na priobalnim područjima. Mogući su i odroni, upozoravaju nadležne službe.