U Velikoj Kladuši je u zadnje vrijeme na sceni očigledno nepoštivanje pozitivnih pravnih propisa koji regulišu oblast stvarnog prava, odnosno zadiranje u temelje osnovnih vrijednosti privatne svojine koja predstavlja temelj pravnog poretka jedne države.

 

Taman kada smo pomislili da je razum, ali i pravni poredak prevladao, ispostavi se drugačije.

 

Prosto nevjerovatno zvuči da neko bez ikakvih smetnji i prepreka uzurpira državnu i privatnu imovinu zbog čega su građani Velike Kladuše s pravom uznemireni i s pravom traže odgovore nadležnih, piše portal “Krupljani“…

O slučaju oko mezarja na ulasku u Veliku Kladušu je već pisano nekoliko navrata i predočeni su jasni dokazi da je Marko Hušidić po svemu sudeći na nezakonit način svojim radovima ugrozio mezarje koje se nalazi na privatnom posjeduSulejmanagić Mevlide, te koji je i pored svojih parcela vršio iskope i na još jednoj parceli koja se vodi na Općini Velika Kladuša.

25.10.2016. godine građevinski inspektor je zapečetio gradilište i 03.11.2016. godine izdao prekršajni nalog za izvođača radova u iznosu od 18.500,0 KM, te izdao novo rješenje kojem se naređuje da se što hitnije izvrši obezbjeđenje i osiguranje susjednih objekata po pitanju stabilnosti. Nedugo nakon ovog rješenja Velika Kladuša je ostala bez građevinskog inspektora, koji je imenovan tek polovinom naredne godine.

Urbanističko građevinski inspektor je tako 27.09.2017 izvršio kontrolu i naložio investitoru da ODMAH bez odlaganja u roku od 3 dana zaštiti ovo mezarje armirano betonskim zidom, što također nije ispoštovano.

Od tada do danas osiguranje mezarja nije učinjeno, iako je dosadašnja praksa Općine bila da ukoliko investitor ne postupi po naređenju ista izvrši osiguranje i obezbjeđenje, a fakturu dostavi onom koji je bio dužan da to učini, a nije u predviđenom roku.

Jučer je javljeno kako se napokon krenulo u osiguravanje i obezbjeđivanje mezarja koji se nalazi na parceli u vlasništvu Sulejmanagić Mevlide i to u aranžmanu same porodice, ali isti dan je, kako se saznaje, vlasnik susjedne parcele porušio zaštitu prilikom čega je dodatno oštećeno mezarje i spomenici.

Kako je javila vlasnica parcele na kojoj se nalaze porodični mezari, oni su bili primorani da reaguju i zaštite svoju parcelu jer je mezarje zbog kiša u jako lošem stanju i svakim danom se odranja sve više i više i samo je pitanja dana kada će se kompletno srušiti, što je nekome očigledno i cilj.

Kada su vidjeli da je Hušidić Marko došao sa namjenom da poruši zaštitu oko njihove parcele na kojoj se nalaze mezari, porodica Sulejmanagić je pozvala policiju kako bi istog spriječili u tome. Policija se odazvala pozivu i po svemu sudeći samo uzela izjave od prijavljenog, koji je nakon toga nastavio sa svojim naumom.