SNIJEG U KRAJINI

 

Toplo i sunčano vrijeme koje je vladalo u našoj zemlji u proteklih nekoliko dana danas je zamijenilo oblačno, ali i sa snijegom koji je zabijelio pojedine dijelove BiH. 

 

Zbog snijega koji pada u zapadnoj Bosni saobraća se sporije. Od jutarnjih sati Cazin je obijelio, a do kraja dana se očekuje i veći intenzitet snježnog pokrivača što bi moglo utjecati na saobraćaj i uslove na putu.

 

Snijeg se očekuje sutra u većem dijelu Bosne, dok će u Hercegovini biti oblačno sa kišom.

 

Upozoravaju se vozači da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme, te da brzinu prilagode uslovima na putu.

 

Izdvajaju se putni pravci Ripač-Bosanski Petrovac i Bosanski Petrovac-Drvar, gdje se snijeg zadržava na kolovozu.

 

Na ostalim putevima u BiH kolovoz je pretežno mokar. Preporučuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođena uvjetima na putu. 

Objavljena nova prognoza: Stiže nam snijeg!

 

Promjenjivo vrijeme uz padavine u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, očekuje se predstojećeg vikenda, saopšteno je danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. A već u ponedjeljak, širom BiH očekuju se snježne padavine

 

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini se prognozira oblačno vrijeme. Prijepodne u nizinama većinom kiša, na planinama snijeg. Jedino u Krajini susnježica se očekuje i u nizinama. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana, padom temperature zraka, snijeg ili susnježica se očekuju u nizinama u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne.

Vjetar u Krajini, sjevernim i sjeveroistočnim područjima slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U ostatku zemlje umjereno jako jugo, koje će od poslijepodnevnih sati promijenuti smjer na sjever.

Temperatura zraka prije podne uglavnom između 6 i 12°C, na jugu zemlje do 15°C. Od sredine dana temperatura zraka u opadanju. U Krajini temperatura zraka između 1 i 4°C., saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Meteorolozi federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su vremensku prognozu za naredne dane u BiH.

 

U utorak, 24. oktobra, u Bosni oblačno sa kišom uglavnom u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, prije podne i u zapadnim područjima. Očekivana količina padavina u centralnim područjima između 5 i 15 litara po metru kvadratnom, na zapadu do 10 litara. .

Na istoku i sjeveroistoku Bosne se očekuje od 20 do 40 litara, lokalno i do 60 litara kiše po metru kvadratnom. Na planinama snijeg koji se ne prognozira ispod 1.200 metara nadmorske visine. U Hercegovini pretežno oblačno vrijeme veći dio dana. Kiša se predviđa za sjever Hercegovine, na planinama snijeg.

 

U većem dijelu Hercegovine od poslijepodnevnih sati razvedravanje, osim sjevera. U utorak u cijeloj zemlji vjetrovito. Vjetar je umjeren i jak sjevernog smjera. U jugozapadnim i zapadnim područjima Bosne, sjeveru i istoku Hercegovine izgledni su i olujni udari vjetra. Prema kraju dana slabljenje vjetra u cijeloj zemlji.

 

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 4 i 8, na jugu od 8 do 12 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12, na jugu zemlje od 12 do 16 stepeni.

 

U srijedu, 25. oktobram, u Bosni pretežno oblačno prije podne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, gdje se u drugoj polovini dana predviđa smanjenje oblačnosti. U ostatku Bosne mala do umjerena naoblaka. U većem dijelu Hercegovine pretežno vedro.  

 

Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine prije podne. Vjetar u Bosni slab promijenljivog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura prije podne. Poslije podne bura će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 6, na jugu od 7 do 11 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 14, na jugu od 16 do 20 stepeni.

U četvrtak, 26. oktobra, u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. Izgledna je magla prije podne po kotlinama i uz riječne tokove u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab promijenjivog smjera. Prema kraju dana očekuje se slabo jugo.

 

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu od 7 do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 13°C i 17, na jugu od 17 do 21 stepeni..

Naftni derivati, benzin i gorivo u Federaciji Bosne i Hercegovine od danas su skuplji za pet feninga.

 

Poskupilo gorivo u Federaciji

 

Korekcija cijena obavljena je na najvećem broju pumpi u većem entitetu Bosne i Hercegovine.

 

Do povećanja cijena dolazi zbog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu i nakon što već izvjesno vrijeme stižu zahtjevi distributera za povećanje cijena.

 

Do usklađivanja cijena sa situacijom na svjetskom tržištu nafte već je došlo u Republici Srpskoj i tamo su nove cijene, više za pet feninga, istaknute već od jučer.

 

Povećanje od pet feninga znači da je gorivo poskupilo za pola KM na svakih deset litara.

Ismet Alihodžić, radnik zeničke poslovnice Elektroprivrede, posvjedočio je kako ga je u aprilu 2016. kontaktirao Ramiz Karavdić i pitao da li hitno ima tri radnika koji bi radili u Elektrodistribuciji Zenica.

“Sjetio sam se kolege Seada Keserovića i bilo mu je drago što može sina zaposliti za pare kada sam ga obavijestio. Kada sam Ramiza pitao koliko novca treba, odgovorio mi je ‘16.000 maraka’. To sam za Keserovića učinio zato što mi je kolega, neka zaposli dijete ako ima pare”, izjavio je svjedok.

Keserović je od svjedoka tražio garanciju, a Alihodžić mu je spomenuo da Karavdić radi s ljudima u vezi sa zapošljavanjem, te je obojici dao brojeve telefona da se dogovore.

“Ramiz je par puta dolazio kod mene kući, tetak je moje supruge. Imao je više brojeva telefona. Za jedan broj mi je rekao da ga mogu dati samo Keseroviću i da se prisluškuju razgovori”, pojasnio je svjedok.

Sa Senadom i Nedžadom Trakom svjedoka je upoznao Karavdić, te su sva četvorica kratko sjedili u ugostiteljskom objektu na Vozući. Senada Traku je Karavdić predstavio svjedoku kao “autoritet” i kazao da zapošljavanje Keserovićevog sina ide preko njega.

“Osim električara, tada je bilo govora da ima posla za pravnike i ekonomiste po cijeni od 20.000 do 25.000 maraka. Tada je rečeno da niko ko nije član Stranke demokratske akcije (SDA) ne može dobiti zaposlenje”, kazao je svjedok.

Pričao je svjedok i kako mu je Brajko Hasančić govorio da mu je dobro jer radi u Elektroprivredi, kao i da mu je “izletjelo” kada je rekao: “Možeš i ti, ako imaš pare”, te je kontaktirao s Karavdićem, koji je, umjesto 16.000, tražio 17.000 maraka. Prema svjedoku, Hasančić je pristao na taj iznos.

Govorio je da je od Keserovića i Hasančić uzeo dokumentaciju, koja se, između ostalog, sastojala od potvrde za članstvo u SDA, a koju je predao u junu 2016. Senadu Traki kada je došao u Zavidoviće. Trako je tada kazao da Karavdić radi džabe, jer 16.000 maraka ide njima.

“Ramiz mi je govorio da će poslije Bajrama trebati još 20 radnika i da mu javim ako se koga sjetim. Poslije toga je uhapšen”, naveo je svjedok.

Optužnica tereti generalnog sekretara SDA Amira Zukića da je sa Safetom Bibićem organizovao grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredi. Ista optužnica Eseda Džananovića tereti za zloupotrebu položaja, a Asima Sarajlića za primanje nagrade ili koristi za trgovinu utjecajem.

Odbrana je istakla da je svjedoku nezakonito dat imunitet i da je to urađeno nakon podizanja optužnice.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je rekao da nije vidio nikakvu primopredaju novca i da je pri kontaktima imao dobre namjere i nikakav interes, ali da nije razmišljao o posljedicama, kao i da je imunitet tražio tek naknadno.

Svjedokinja Azra Talić, tehnički sekretar u zeničkoj poslovnici Elektrodistribucije, kazala je da je Sead Keserović preko telefona tražio da zakaže sastanak, a kasnije i da je donio dokumentaciju koju je predala tehničkom direktoru.

Na samom počektu ročišta odvojen je predmet Mirsada Kukića u odnosu na ostale optužene, a sutkinja Tanja Curović je obrazložila da je to urađeno zbog efikasnog vođenja postupka, posebno ako se u vidu ima zdravstveno stanje optuženog. Kukićeva Odbrana je ranije tražila razdvajanje postupka, zbog čega je na jednom od prošlih ročišta saslušan vještak kardiolog.

Suđenje će biti nastavljeno 13. novembra, piše BIRN BiH.

 

Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH donijelo je na posljednjoj sjednici fetvu o šerijatsko-pravnom tretmanu rješavanja stambenog pitanja kamatnim kreditima, prenijela jučer MINA u djelu izvještaja sa sjednice tog tijela IZBiH.

Vijeće je zaključilo da je u postupku rješavanja stambenog pitanja, kao osnovne ljudske potrebe, dozvoljeno koristiti kamatni kredit, ali pod uvjetom da na određenom prostoru ne postoji islamska banka, odnosno banka koja posluje u skladu s islamskim principima. To je posebno specifično na Zapadu, saznaje INS iz izvora bliskih Vijeću muftija.

Ovi izvori pojasnili su da je u šerijatsko-pravnom smislu dozvoljeno koristiti kamatni kredit samo za navedenu potrebu rješavanja stambenog pitanja.

Fetva se, dakle, ne smije zloupotrebljavati i koristiti u smislu opravdanja i kredita za neke druge vrste potreba, a što bi aludiralo na to da IZBiH tolerira korištenje kamatnog kredita uopće, budući da su kur'anski propisi nedvosmisleni u pogledu kamate.

Ovakav stav Vijeća muftija je očito usmjeren na brojne dileme vjernika, među kojima posebno mladih ljudi, kako da osiguraju svojim porodicama trajno mjesto stanovanja, a da žive u skladu sa islamskim propisima.