Policija u Neumu je danas sa plaže otjerala tri žene iz Sarajeva, koje su boravile na odmoru u ovom bh. gradu, jer su bile obučene u burkinije?!

 

Kako nam je u telefonskom razgovoru ispričala jedna od akterki ovog nemilog događaja, sve se odigralo na plaži u blizini punkta Granične policije u Neumu. 

 

- Ja sam sa dvije kćerke sišla na plažu. Kupale smo se oko sat vremena, kada su se pojavila dvojica policajaca. Dok sam razgovarala sa jednom ženom iz Brčkog, pozvala me je kćerka do koje su prvo došli. Prišla sam i rekla: "Izvolite, o čemu se radi?", da bi mi odgovorili sa: "Vi morate napustiti plažu". Pitala sam zbog čega, šta je problem, da bih dobila odgovor kako "ne možemo biti tako odjevene, jer uznemiravamo ostali narod" - u šoku nam priča ova Sarajka, koja ne želi da joj bude objavljen identitet.

 

"Ma, kakva Bosna i Hercegovina!"

 

Kako tvrdi naša sagovornica, upitala je policajce "Zar ovo nije Bosna i Hercegovina, zar ovdje ne vlada demokratija i zar nemamo pravo svi da radimo i oblačino šta želimo?", da bi joj policajac vrlo grubo i prijetećim tonom odgovorio kako "ih je upozorio i kako moraju napustiti plažu odmah".

 

- Tražila sam im da mi daju neki nalog, na osnovu čega traže da izađemo. Rekli su da "nema nikakvog naloga i odmah moramo napustiti" - kaže ova Sarajka.

 

Žene su potom sa plaže otišle do mjesta gdje je bilo parkirano policijsko vozilo.

 

- Bila je patrola, četiri policajca. Pitala sam: "Molim vas, šta ovo treba da znači? Želim nalog, da mi neko da napismeno zbog čega moramo da napustimo? Jedan od njih mi je rekao: "Pogledajte na šta ličite! Idite tamo negdje, negdje drugo" - priča naša sagovornica.

 

Kako kaže, na ponovno pitanje: "Zar ovo nije Bosna i Hercegovina? Kakva vam je to oznaka na uniformama?" dobila je odgovor: "Ma, kakva Bosna i Hercegovina!"

 

- Rekla sam da mi nismo htjele svoj novac da trošimo negdje drugo, mi smo htjele da u BiH ostavimo svoj novac, došle smo na ljetovanje, na godišnji odmor i vi nas tjerate, istjerujete. Kazala sam da idem u MUP i da tražim nalog, da bi mi rekli "Slobodno idite, kakva Bosna i Hercegovina" - kaže ova žena, kojoj, kako nam je rekla nije preostalo ništa drugo, već da se sa kćerkama okrene i ode.

 

U Neumu su, kaže, imale uplaćen boravak do srijede, ali su se odmah po povratku spakovale i spremaju se za put nazad u Sarajevo. Kako kaže, najviše ih je zabolio način na koji su se policajci ophodili prema njima, grubo, bez ikakvog poštovanja u ophođenju, "kao da smo najgori na dunjaluku".

 

- Nažalost, žao mi je što smo došli tu, jer mislili smo da je to BiH. Smatrate to svojom državom, smatrate to svojim, ali sad mi je žao svog ovog naroda koji je ovdje došao, jer osjeća se taj ogroman nacionalizam, koji se pokazuje na sve načine. Razočarani smo svi maksimalno - kaže naša sagovornica.

 

Bez odgovora iz MUP-a 

 

Kako kaže, zbog činjenice da se sve odigralo u ulici Mimoza na broju 19, u blizini Granične policije BiH, u prvi mah je pomislila da je možda to problem. 

 

- U blizini su njihovi čamci. Mislila sam da možda zbog toga ne smijemo biti tu, da su to došli da kažu, ali se ispostavilo da su došli sa sasvim drugom namjerom - zaključuje naša sagovornica, koja je, kaže, iako je namjeravala ići u MUP i provjeriti o čemu se radi na kraju i od toga odustala i razočarana se vraća kući.

 

Kontaktirali smo Operativni centar MUP-a HNK, gdje su nam rekli da nemaju nikakvih informacija o ovom događaju.

 

Dežurni policajac PS Neum kazao nam je da on nije ovlašten da daje bilo kakve informacije, te da se sutra obratimo načelniku stanice.

 

Portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić, i pored brojnih pokušaja da ga kontaktiramo, nije odgovarao na naše telefonske pozive.

 

faktor.ba

 

Marš mira Nezuk - Potočari počeo je u zakazano vrijeme. Očekuje se oko šest hiljada učesnika koji će 11. jula stići u Potočare gdje će biti ukopane žrtve genocida čiji su posmrtni ostaci pronađeni u proteklom periodu.

 

Pored komemoracije i dženaze žrtvama genocida, Marš mira Nezuk - Potočari jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hilja

 

 

 

Dječak Arslan Kulačić, koji je 30. januara prebačen u Istanbul na liječenje zloćudnog tumora na mozgu, zajedno s porodicom i medicinskim osobljem proslavio je prvi rođendan.

 

Rođendanska zabava organizirana je u balonima ukrašenoj konferencijskoj sali bolnice. Roditelje Amiru i Sabahudina Kulačića, kao i malog ”lava“ uposlenici bolnice dočekali su aplauzom.

 

Dječak je dobio rođendansku tortu u obliku automobila i poklone, a zabavi su prisustvovali i Arslanovi nana i dedo.

 

Prvo zahvaljujemo se Bogu što nam je podario da doživimo naravno prvi rođendan i puno da ih doživimo sa svojim sinom. Danas se puno drugačije osjećamo. Njegovo stanje je puno bolje. Sa njim se već i igramo i smije nam se i puno je veseliji”, rekao je Kulačić.

 

 

Otac se u ime porodice zahvalio uposlenicima bolnice, ali i svim dobrim ljudima širom svijeta koji su pružili finansijsku pomoć.

 

Cengiz Canpolat, ljekar s odjela za dječiju hematologiju i onkologiju bolnice Acibadem Altunizade, kazao je kako je završeno prvih pet ciklusa hemoterapije.

 

”Svaka tri mjeseca smo radili MR. Pratili smo njegov rast i kako se razvija. Pobrinuli smo se da kontrolirano dobija na težini. Na snimcima posljednjeg MR-a vidjeli smo da se tumor smanjuje i to nas je obradovalo. Nastavljamo s hemoterapijom”, rekao je Canpolat i dodao kako terapija dobro napreduje.

 

Istakao je kako je uništeno oko 80 posto tumora na mozgu dječaka.

 

Dodao je kako se dječak smije, primjetan je i njegov napredak s neurološke strane, a vitalne funkcije se normalizuju.

 

Kazao je kako se dječaku djelomično vratio vid na jednom oku, dok je za vid na drugom potrebno dodatno smanjiti tumor.

 

Možda da je ranije urađena intervencija, dok je bio u svojoj zemlji, dječak ne bi imao tako veliki problem s vidom. Sada smo nažalost u takvoj situaciji“, kazao je Canpolat.

 

Poručio je kako im je cilj u potpunosti ukloniti tumor i izbaciti ga iz života dječaka.

 

”Ovi tumori su teški, otporni opasni i imaju veliku mogućnost širenja. Do sada je (dječak) dobro reagirao na terapiju, nadamo se da će tako i nastaviti“, rekao je Canpolat dodavši kako se nadaju da će dječak do drugog rođendana biti zdraviji.

 

Kada je dječak u Tursku doputovao bio je težak 6,1 kilograma i dug 62,5 centimetara. Za šest mjeseci je dosegao težinu od 7,2 kilograma i dužinu od 69 centimetara.

 

Skoro sat prije početka Konvencije Saveza za bolju budućnost, sala u Domu mladih već je prepuna. 

 

Kako piše avaz.ba, veliki broj članova i simpatizera ove stranke iz cijele BiH došao je danas u Sarajevo.

 

Zbog velike gužve bilo je potrebno otvoriti i drugi ulaz kako bi svi mogli navrijeme ući u salu. 

 

''Avazov'' reporter također javlja da je, zbog velikog interesovanja za Konvenciju SBB-a, više od 200 osoba ostalo ispred Doma mladih.

 

Konvenciji prisustvuje i Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije.

 

Fahrudina Radončića nominirao je 981 ogranak stranke. Proces nominacije počeo je 9. maja, a 74.487 članova učestvovalo je u glasanju.

 

Predsjednik SBB-a je posebno zahvalio Vigemarku na njegovom dolasku, te mu čestitao na produženju mandata.

 

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, u saradnji sa Humanitarnom organizacijom MFS-EMMAUS i njihovim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, organizira kolektivno šerijatsko vjenčanje u Sarajevu.

 

Vjenčanje bi se trebalo održati u petak, 20. jula 2018. godine, sa početkom u 17.00 sati ispred Istiklal džamije na Otoci, a planirana je ceremonija za 60 bračnih parova.

 

Za mladoženje su osigurani odijelo i košulja krojeni po mjeri, a za mlade haljine sa ukrasima i maramama. Za sve mladence je osigurana i hedija u iznosu od 500 KM.

 

Mladenci sa sobom mogu povesti još četiri osobe kao pratnju, a za sve je organizirana večera u hotelu Hills na Ilidži. Nakon ceremonije pred Istiklal džamijom mladenci i pratnja će autobusima biti prevezeni do hotela.

 

Ova mogućnost se odnosi, ističu iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, prvenstveno na mladence koji su već izvršili prijavu šerijatskog vjenčanja u mjesecu julu i koji su dobili informacije putem kontakt telefona koje su priložili u prijavama.

 

faktor.ba

 

 

Šesnaestogodišnja Nađa Neradin i njene drugarice, godinu starija Lejla Oruč i 18-godišnja Ajla Ibrica, koje su stradale u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se u petak navečer dogodila na petlji Butile kod Sarajeva, sutra će biti ispraćene na bolji, vječni svijet. 

 

Dženaza će se najprije klanjati najmlađoj Nađi, u 13 sati, poslije podne-namaza ispred džamije u Kahrimanima, a potom će biti obavljen i ukop na mezarju Kahrimani - Zovik. 

 

Ajli i Lejli će se klanjati zajednička dženaza, poslije ikindija-namaza, u 17 sati, na mezarju Vrbanja - Tarčin. 

 

Iz Općine Hadžići za Faktor je ranije potvrđeno da će na dan dženaze općinski načelnik Hamdo Ejubović, koji je danas posjetio porodice stradalih, proglasiti Dan žalosti na području cijele općine. 

 

Povodom ove tragedije oglasili su se i učenici i uposlenici JU Srednjoškolski centar Hadžići, gdje su Lejla i Nađa pohađale prvi razred. 

 

- I opet … Velika tuga za našu školu.

Kada nam odlazi neko drag, ne boli smrt, već boli sve ono što slijedi poslije.

Boli praznina koja nikada neće biti popunjena.

Bole suze, bole uspomene, bole ćutanja.

Boli što znamo da nikada više nećemo biti zajedno, što ih nećemo više vidjeti.

Boli to što nećemo čuti njihov smijeh, ni dijeliti njihove radosti.

Boli prekinuta mladost… - objavljeno je na web-stranici ove škole. 

 

Ova tragična nesreća dogodila se u petak na autoputu A1 Sarajevo - Zenica, u smjeru Vogošćanske petlje u mjestu Butile, kada je automobil "BMW X5", kojim je upravljao 20-godišnji Almir Ejubović, pri enormnoj brzini udario u zaštitnu metalnu ogradu i metalni stub pored ceste. 

 

Usljed siline udara, na mjestu nesreće poginule su Nađa i Ajla, dok je Lejla oko sat kasnije preminula u sarajevskom Kliničkom centru.

 

Njena sestra Ajla Oruč također je zadobila teške i za život opasne povrede i smještena je na Kliniku za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, gdje joj se ljekari i dalje bore za život. 

 

Teške povrede zadobio je i vozač "BMW"-a, koji je zadobio prijelome pršljena lumbalnog dijela kičme i nosne kosti, te je zadržan u Općoj bolnici na liječenju. 

 

faktor.ba