Isti dan kada su migranti napustili park prekoputa Vijećnice u Sarajevu, radnici KJKP Park su preorali teren gdje su migranti boravili.

 

U parku se nalazilo blizu 70 šatora u kojima je boravilo nekoliko stotina izbjeglica i migranata. Boravili su u neuslovnim okolnostima, a pomoć su im pružali humanitarne organizacije i građani Sarajeva.Migranti su danas prebačeni u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara i to nakon što su nekoliko sati proveli na prevoju Ivan Sedlo, jer im MUP HNK nije dozvolio prolazak prema Mostaru.

 

Jako nevrijeme je danas u poslijepodnevnim satima ponovo zahvatilo područje općine Zavidovići.

 

Velike količine grada ponovo su, kao i prije dvije sedmice, stvorile velike probleme, kako na saobraćajnicama tako i na usjevima.

 

Također, i kiša koja je padala u nekim dijelovima stvorila je probleme domaćinstvima.

 

Naši čitaoci su nam poslali fotografije koje najbolje svjedoče kakvo je nevrijeme pogodilo Zavidoviće.

 

Šire područje sjevernog i sjevernoistočnog dijela BiH pogodilo je nevrijeme praćeno gradom i ledom..

 

Nevrijeme je pogodilo Gradačac, Doboj, Srbac, Laktaše i Prijedor, a ispaljeno je 56 protivgradnih raketa. Akcija ispaljivanja raketa je još uvijek u toku. Situacija za sad nije alarmantna, rečeno je Protivgradnoj operativi RS.

 

U ovakvim situacijama, led može uništiti i do 100 odsto plodova. Prema riječima stručnjaka, kukuruz i lisnato povrće se može obnoviti, dok plodovi voćaka trpe i najveću štetu i ne mogu se obnoviti.

 

 

 

 

 

Na protestnom skupu za stradale Dženana Memića i Davida Dragičevića, Dženanov otac Muriz je rekao da ako ga Visoko tužilačko i sudsko vijeće do petka ne primi na razgovor, ispred Suda BiH će napraviti šatorsko naselje. Poslao je poruku predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću uz pitanje: gdje je moj sin?

 

Nešto ranije je Muriz Memić u programu N1 kazao da je teško procijeniti koliko će ljudi biti na protestu.

  

"Dovoljan sam sebi. Hvala Bogu i Davor je s nama. Njegova podrška znači. Mediji su bili uspavani, ali imali smo vašu podršku. Davor me nazvao. Čuli smo se. Povezala nas je nevolja", rekao je.

Imao je poruku za Visoko tužilačko i sudsko vijeće.

"Imam poruku za Visoku tužilačko i sudsko vijeće da konačno nešto počnu raditi. Poslao sam im 30 poruka. Imam listu, mogu vam pokazati. Neće da me saslušaju, da čuju istinu o vođi organizovane bande - Dalidi Burzić", istakao je.

Tvrdi da se od njega skrivaju dokazi.

"Skrivaju se dokazi. Nisam uspio niti jedan dokaz od Tužilaštva. Sada sam ja glavni tužilac. Dalida se boji dokaza. Zamjeram im što neće da mi daju dokaze. U saobraćajnoj nesreći nema povjerljivih dokaza. Apsurd je da je Tužilaštvo tri puta prekvalifikovalo slučaj jer su nesposobni ili korumpirani. Dalida mi je rekla da je to bilo ubistvo. Najveća mi je utjeha da je Dalida zna da govorim istinu. Zakonska je obaveza da advokatu daju dokaze. Nikoga neću pustiti na miru", naglasio je Memić.

 

Na početku svog obraćanja okupljenim građanima, Memić je rekao sljedeće:

"Ja sam legalista. Meni treba sudnica, a ne ulica. U ovoj državi nema pravde. Kantonalno tužilaštvo na čelu sa banditom Dalidom Burzić se trudilo da ne nađu ubicu. Lutali su u istrazi tri puta. Ja od prvog dana ne lutam. Pozivam Dalidu i svih devet tužioca koji su radili na slučaju da se predaju. Razočaran sam u rad suda. Neće da donesu naredbu da se daju dokazi. Vode ih kao povjerljive, a u saobraćajnoj nesreći nema povjerljivih dokaza. Vještak Ševal Kovačević je izmislio nesreću. Doktor Mirsad Kulović koji će objaviti rad u Americi je dokazao da je saobraćajna nesreća izmišljena", rekao je.

Ukazao je da su mu saobraćajni vještaci rekli da nije riječ o saobraćajnoj nesreći i da će tražiti odgovornost pripadnika MUP-a.

"Devet vještaka saobraćajne struke mi je reklo da sam u pravu, ali da oni to ne smiju javno reći- zašto? Tražit ću odgovornost svih pripadnika MUP-a koji su uključeni u ovaj slučaj. Ima u MUP-u čestitih ljudi, ali im kriminalci ne daju raditi", istakao je Memić.

Još jednom je ponovio da zna ko je ubica njegovog sina, Dženana.

"Svi traže da kažem ime ubice. Kada sam ubici disao za vratom, znao sam ko je ubica. Ja ubicu ne mogu dovesti pred pravdu, to treba uraditi država", kazao je Memić.

"Došlo je vrijeme da se obratim Bakiru Izetbegoviću koji je skupio omladinu na Ilidži. Gdje je moj Dženan, Bakire? Ti znaš da te on ne bi izdao. Poslije tog skupa si veličao ratnog profitera, Aliju Budnju. Svi znamo da su ratni profiteri lešinari, da su ranjenici morali čekati dok prođe njihova roba u tunelu. Taj ratni profiter je izbrisao snimak koji bi meni pomagao. Da li je to dobronamjerni komšija ili su to begovi?", zaključio je Memić.

 

Izvor N1

 

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, je sutra (srijeda), 16. maja 2018. godine, a prvi teravih-namaz klanjat će se večeras (utorak), 15. maja 2018. godine.

 

Ramazan, sveti islamski mjesec, je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca.

 

U Kur'anu se kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (el-Bekare, 183.).

 

Post je obaveza fizički i psihički zdravim i punoljetnim osobama, a za bolesne i oni koji su na putu postoje olakšice.

 

Osim posta, muslimani, također, klanjaju i teravih-namaz (teravija), provode vrijeme u slušanju, učenju i razumijevanju Kur'ana, organiziraju zajedničke iftare i sehure.

 

Solidarnost i samilost je, također, odlika ramazana, jer je u tom mjesecu obaveza davanja zekata i sadekatu-l-fitra, koje imaju primarno socijalnu intenciju kako bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnih i jačaju bratske veze među muslimanima.

 

Ramazan (2018./1439.) ima 29 dana, počinje 16. maja, a završava 15. juna, kada nastupa Ramazanski bajram.

 

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana je, u srijedu, 16. maja, a prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta, biti klanjana u utorak.

 

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Uprava za vjerske poslove, obavjestila je vjernike da je prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana, po Takvimu Rijaseta IZ u BiH, u srijedu, 16. maja 2018. godine, a da će se prvi teravih-namaz klanjati, u utorak, 15. maja 2018. godine. 

 

"Uprava koristi priliku da svim vjernicima i vjernicama, čestita nastupajući mubarek mjesec ramazan sa željom da ga isposte u Božijem rizaluku (zadovoljstvu), porodičnoj sreći i džematskoj solidarnosti", objavljeno je na stranici Rijaseta.

 

Izaslanik Doma naroda Parlamenta FBiH i glavni tajnik ASDA Admir Hadžipašić iz Bihaća snimljen je kako od ženske osobe traži seksualni odnos u zamjenu za posao.

 

Na video-snimci koja je procurila u javnost čuje se kako žena pita Hadžipašića što treba učiniti da bi dobila posao, prenosi Dnevnik.ba.

“Trebamo li se seksati”, upitala je žena, a Hadžipašić je odgovorio: “Trebamo”.

 

Nakon toga je predložio da odnos imaju odmah u prostoriji u kojoj se nalaze, na što je žena rekla da je došla samo da se dogovore, a Hadžipašić je rekao da intimni mogu biti gdje god ona želi, “u hotelu ili na putu”.

 

Na pitanje žene tko joj jamči da će nakon odnosa dobiti posao, Hadžipašić joj je uputio vulgarne riječi, a potom je nasrnuo na nju pokušavši je poljubiti i predložio joj da seksualne odnose imaju i nakon što joj “osigura” posao.

 

Video je snimljen 2013. godine, a slučaj je dobio i sudski epilog.