Sutra nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Očekivana količina padavina na jugozapadu Bosne i u Hercegovini od 20 do 40, na jugoistoku Hercegovini lokalno od 60 do 80 l/m2, a u ostaku zemlje od 2 do 10, lokalno do 15. Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevne od 13 do 20 °C, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod.

 

U subotu, prekosutra, oblačno vrijeme sa kišom. Obilnije padavine u Hercegovini, Krajini i jugozapadu Bosne, gdje se očekuje od 30 do 60, lokalno do 80 l/m2 kiše. U ostatku naše zemlje očekuje se od 10 do 30 l/m2. Poslijepodne u Krajini prelazak kiše u susnježicu i snijeg, a u večernjim satima u većem dijelu Bosne. Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevne od 13 do 20 °C.

 

U nedjelju, 18.03., u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Bosni pretežno oblačno. U Bosni povremeno sa slabim snijegom, a u Hercegovini sa slabom kišom. Jutarnje temperature od -9 do -2, na jugu od 5 do 10, a dnevne od -5 do 1, na jugu od 8 do 12 °C.

 

 

U Sarajevu je večeras osnovana nova politička stranka pod nazivom "Narod i pravda", a u velikoj sali Općine Stari Grad je održana osnivačka skupština.

 

Novu političku opciju u Bosni i Hercegovini je osnovao aktuelni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, potvrdio je za Radiosarajevo.ba.

 

 "Večeras se desilo osnivanje novog političkog subjekta koji se zove 'Narod i pravda'. Ima tipičan naziv i nema ništa što asocira na trenutne i do sada osnovane stranke - ima samo dva imena. Osnovan je na bazi naših dosadašnjih iskustava i na želji da se ovo do sada razdrma, tj. da stranke koje crpe svoju moć iz dosadašnjeg upravljanja prestanu  s tim, a najviše u javnim preduzećima i s javnim dobrom", rekao je Konaković.

 

Konaković je kazao da se o tome priča već nekoliko sedmica, a da su stvari večeras konkretizirane i dovedene do finala.
 
 
Aktuelni premijer Kantona Sarajevo je kazao kako je stranku osnovao s ljudima s kojima dijeli iste pogleda na život. 
 
"Poslat ćemo jednu snažnu poruku, a mislim da ćemo za jedno desetak dana imati osnivačk skup podrške i to će biti javno, jasno i glasno. Onima koji strahuju ćemo poručiti da s razlogom strahuju i naravno prezentirat ćemo neke stvari na kojima ćem raditi u narednom periodu", rekao je Konaković.
 
Dodao je kako su večerašnjem skupu prisustvovali predstavnici Nezavisnog bloka, tj. saradnici Senada Šepića.
 
"Već ranije smo dogovorili saradnju s A-SDA, a naredna skupština će biti održana 20. nekog marta. Sigurno je da ćemo razgovarati i o eventualnom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, ali otom-potom", zaključio je Konaković.

 

Gradski odbor SDP Banja Luka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH predložio je glumca Enisa Bešlagića.

 

"Upravo uz saglasnost drugarica i drugova, prijedlog SDP-a Banja Luka, za člana Predsjedništva iz reda Bošnjačkog naroda, naš glumac Enis Bešlagić. Ovo je čovjek koji može voditi naš narod u Sarajevu, u Banja Luci, u Mostaru", napisali su na svojoj Facebook stranici.

 

Uz tekst je objavljen i video govora koji je Bešlagić održao na dodjeli Večernjakovog pečata prije dvije godine.

 

Glumac je, u SMS prepisci, na pitanje ATV-a prvo odgovorio sa “ne hvala”. Ostao je nedorečen da li je to odgovor kandidaturi ili našem pitanju ali je zato bio mnogo jasniji u drugoj poruci.

 

“Imponuje kada vam neko kaže da ste rijedak slučaj u BiH, da ste neko koga cijene i ko može uspjeti i u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu, u ta tri “tora”. Ali to je zato što uvijek imam svoj stav i on je javan. Zato što druge cijenim i pokušavam u ljudima istaknuti ono što je dobro, a ne loše, a da pri tom ne mijenjam svoja uvjerenja”, napisao je Enis.

 

Bešlagić je napisao da je dobio mnogo pitanja o kandidaturi, a jedino ATV-u odgovorio. S druge strane, pomalo i iznenađuje ideja SDP-a jer su danas priznali da glumca nisu ni pitali šta o svemu misli ali se, kako kažu, nadaju pozitivnom odgovoru. Misle da je on pun pogodak.

 

“Smatramo da Bosni i Hercegovini apsolutno trebaju novi ljudi, jer ovi koji nas 25 godina dovode do šizofrenije, mržnje, šizofrenije rata, nam ne trebaju više u ovoj državi. Kamo lijepe sreće da je u ovoj državi više Enisa, bilo bi nam mnogo bolje”, rekao je potpredsjednik Glavnog odbora SDP BiH Vojin Mijatović, prenosi ATV.

 

“Čovjek je personifikacija pomirenja, suživota, normalnog života, mira u ovoj državi i mi moramo zamoliti ljude poput njega da se aktiviraju”, rekao je potpredsjednik SDP BiH Draško Aćimović.

Prvi korak ka toj aktivaciji mogao bi da bude poziv iz SDP-a Enisu Bešlagiću da mu kažu da žele da ga kandiduju za najvišu poziciju u državi.

 

 

Otapanje snijega i nove kišne padavine uzrokovale su porast vodostaja rijeke Miljacke i Jale, dok su ostali vodotoci i dalje u stagnaciji, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Tako je nivo rijeke Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) 115 centimetara i ima tendenciju rasta, dok je nivo rijeke Jale u Tuzli dostigao visinu od 74 centimetra i dalje raste. 

 

Nivo rijeke Une u Bihaću iznosi 54 centimetra i nije blizu kritične tačke koja iznosi 100 centimetara, ali se očekuje njen porast nakon topljenja snijega kojeg u Bihaću još uvijek ima u visini od 71 centimetar.

 

I nivo sane je daleko od kritične tačke koja iznosi 380 centimetara i trenutno u Sanskom Mostu iznosi 151 centimetar i ima tendenciju pada, ali se također očekuje njen porast nakon topljenja snijega. Inače, snijega na području Sanskog Mosta ima 33 centimetra.

 
 
 
Građani Bosne i Hercegovine su se prije 25 godina opredijelili za nezavisnu domovinu. Od tada se 1. mart obilježava kao Dan nezavisnosti BiH, a ovaj datum se smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH.
 

Referendum za nezavisnost je održan 1992. godine.

 

Referendumsko pitanje je glasilo: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

 

Tada se 64 posto građana izjasnilo da želi živjeti u "suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive".

 

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

 

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

 

Prethodno je Zakon o 1. martu donijela Skupština RBiH, 28. februara 1995. No, na osnovu ovog akta, danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u jednom dijelu teritorije BiH, odnosno u Federaciji BiH.

 

Redakcija portala Tkportal.ba svima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom i ponose se suverenom i međunarodno priznatom zemljom, čestita 1. mart.

 
 
 
 
 
Nastava u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona obustavljena je od danas do daljnjeg - potvrdio je Feni ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta tog kantona Muhamed Ramić.
 

Kao glavni razlog naveo je hladnoću i velike količine snijega uslijed kojih je došlo do urušavanja dva krova na školama.


 
Naglasio je da učenici sigurno neće pohađati nastavu ni sutra, a da će se u narednim danima razmatrati i pratiti situacija te donijeti odluka kada će ponovo krenuti u škole.


 
Od zimskog raspusta ovo je treći put da se zaustavlja nastavni proces na području svih općina i gradova na području Unsko-sanskog kantona zbog vremenskih neprilika i velike količine snijega koji na nekim područjima već dostiže visinu od jedan metar.

 

U ponedjeljak je odgođena nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Hercegbosanske županije (HBŽ) zbog velikih snježnih nanosa te je zatvoreno više regionalnih i magistralnih prometnica u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine

 

Kako su priopćili iz vlade HBŽ-a, zbog vremenskih neprilika koje su zadnjih dana pogodile područje ove županije nastava se odgađa, a odluka hoće li je biti sutra donijet će se tijekom današnjeg dana nakon što nadležne službe izvrše procjenu o stanju na terenu.