Ukoliko Zavod zdravstvenog osiguranja TK ne ovjeri zdravstvene knjižice svim uposlenicima, Sindikalna organizacija Rudnika uglja “Kreka” u Tuzli upozorava da će stupiti u štrajk.

 

Sindikalna organizacija Rudnika uglja “Kreka” u Tuzli saopćila je da, bez obzira na činjenicu da ZD Rudnici uglja “Kreka” izvršavaju svoje obaveze, Zavod zdravstvenog osiguranja TK ne iskazuje spremnost da u narednom periodu vrši obaveznu ovjeru zdravstvenih knjižica svim uposlenim u tom preduzeću.

 

– Ovim putem pozivamo sve nadležene institucije da se što prije uključe u rješavanje ovog problema. U suprotnom zaposleni u ZD Rudnici uglja “Kreka” u Tuzli će biti primorani obustaviti obavljanje svojih poslova koji su itekako teški, složeni i opasni po zdravlje radnika. Ovo je prilika da nadležni iskažu istinsko poštovanje prema populaciji koja izvršava jako teške i opasne zadatke – navedeno je u saopćenju.


Podsjećaju da je jučer održan sastanak direktora ZD Rudnci uglja “Kreka” i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK kojem je prisustvovao i predsjednik Sindikalne organizacije Rudnici uglja “Kreka” u Tuzli jer se zaposleni u Rudnicima uglja “Kreka” već godinama bore sa problemom ovjeravanja zdravstvenih knjižica. Razlog tome je neizmirivanje obaveza prema Zavodu zdrvastvenog osiguranja Tuzlanskog kantona iz ranijeg perioda.

 

Međutim, ističu da Rudnici uglja “Kreka” u Tuzli od 1. januara 2016. pa do danas poštuju sve zakonom propisane uslove kada je u pitanju izmirenje doprinosa za zdravstevno osiguranje. Također, izvršeno je i izmirnje obaveza od 2009. koje su ZD Rudnici uglja “Kreka” imali prema Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

 

– Činjenica je da ZD Rudnici uglja “Kreka” od 1. jula 2017. vrše sve zakonom propisane zakonske odredbe kada je u pitanju isplata plaća i poreza i doprinosa na plaću – saopćeno je iz Službe za informisanje Sindikalne organizacije Rudnika uglja “Kreka” u Tuzli.