Prva dječija javna kuhinja u Lukavcu otvorena je na inicijativu Udruženja altruista "Ruke prijateljstva", a u realizaciji cijelog projekta izostala je podrška lokalne vlasti. Načelnik Općine Lukavac Edin Delić za Klix.ba je rekao da trenutno neće podržati rad ove kuhinje.

 

"Na otvaranju kuhinje se nisam pojavio jer nisu ispunjene određene elementarne pretpostavke da bi se uopšte govorilo o nečemu takvom. Ako govorimo o podjeli hrane školskoj djeci, to podrazumijeva kuhinju koja će biti certificirana i bakteriološki ispravna, zatim zapošljavanje osoba koja će s hranom na adekvatan način rukovati...
 
Ovaj projekat ne zadovoljava minimalne standarde", rekao je Delić za Klix.ba.


Kada su u pitanju djeca kao korisnici, smatra da je bilo potrebno uraditi i sociološku analizu u smjeru kakve će efekte imati jedan ovakav projekt.


"Dijelim stavove onih koji smatraju da se djeca na ovakav način u određenoj mjeri diskriminiraju i segregiraju. Smatram da je bolje sprovesti detaljnu analizu i identificirati koliko ima korisnika te materijalno situirati porodice kako bi djeci mogli dati marku, dvije za obrok, nego da ih odvajamo i dijelimo im hranu iz kazana. Nemojmo ih ponižavati", kaže načelnik Lukavca.
 
 
Edin Delić


Ističe i da je spomenuto udruženje putem zahtjeva tražilo novčanu podršku od 40.000 KM na godišnjem nivou za ovaj projekat, te da je ova cifra veća od ukupnih izdvajanja Općine Lukavac za rad Merhameta i Crvenog križa koji su, potcrtao je Delić, dokazane humanitarne organizacije s vrlo značajnim rezultatima.
 
 
Na osude javnosti posebno je naišao ministar rada, socijalne politike i povratka TK Zoran Jovanović koji je za naš portal kazao da ne vidi ništa loše u tome što se pojavio na otvaranju dječije javne kuhinje.

Ovu kuhinju Jovanović je zvanično u petak otvorio, nakon čega je mališanima podijelio prve obroke.

"Ministar za boračka pitanja TK Fahrudin Skopljak me zamolio da im malo pomognem putem mojih privatnih veza izvan Ministarstva, kako bi kuhinja počela s radom. Uspjeli smo im nabaviti najsavremeniji šporet na plin kako bi mogli kuhati obroke.
 
To je naš doprinos. Ljudi su nas pozvali da kuhinju otvorimo i mislim da nema ništa loše u tome. Jeste da oslikava trenutno tešku situaciju u BiH, ali toj djeci treba pomoći. Mi imamo brižne kritičare, ali tamo niko nije došao i rekao da pomogne", kazao je Jovanović.
 
klix.ba