Premijer u Vladi TK Bego Gutić sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulahom Zukićem, ministrom prostornog uređenja i zaštite okolice Hasanom Ferhatovićem, ministrom u MUP-u TK Huseinom Topčagićem te Osmanom Turićem iz JU Direkcije regionalnih cesta TK  boravio je danas u radnoj posjeti Općini Kalesija. 

Općinski načelnik Sead Džafić, premijera i ministre je upoznao sa projektima koje je Kalesija kandidovala ka Vladi Tuzlanskog kantona, a koji se tiču ulaganja u našu općinu, nova zapošljavanja za dobrobit građana. 

Ja želim da sarađujemo sa Vladom Tuzlanskog kantona i da zajedničkim snagama uradimo stvari koje će pomoći našem stanovništvu, rekao je načelnik Kalesije Sead Džafić. 

On je zatražio i da se pokušaju pronaći određena novčana sredstva za put Vukovije-Krivača, te lokalni put Dubnica -Hrasno, Kikači-Seljublje kao i za projekte koji se tiču vodosnabdijevanja naselja na području naše općine. Općinski načelnik je ministra poljoprivrede Zukića upoznao i sa problemom koji se tiče poljoprivrednog zemljišta, a riječ je o zemljištu koje je predviđeno za industrijsku zonu, a vodi se još uvijek kao poljoprivredno.

Premijer u Vladi TK Bego Gutić rekao je da će Vlada pomagati Kalesiju kao i ostale općine onoliko koliko Budžet bude dozvoljavao. 

"Želim da sarađujemo i da pomognemo projekte koji su vama prioritetni. Moram i da kažem da vaši prethodnici nisu na vrijeme reagovali kada su u pitanju sredstva za put Vukovije-Krivača, tako da mi tu nismo odgovorni što se to nije uradilo. Ove projekte koje ste naveli i koje ste nam poslali učinit ćemo sve da oni budu realizirani", rekao je premijer Gutić. 

Pomoć u rješavanju problema koji se tiču poljoprivrednog zemljišta obećao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulah Zukić istakavši da su industrijske zone prioritet jer će doći do novih zapošljavanja, tako da će ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta biti prioritetno rješavani. 

"Moram da kažem da smo mi iz vodnih naknada za Kalesiju izdvojili mnogo sredstava, ali u 2015. i 2016.godini nisu iskorištena sredstva zbog propusta u ovoj Općini. Nadam se da se to neće dešavati sada u ovom periodu. Tu smo da pomognemo", rekao je ministar Zukić. 

Ministar policije Husein Topčagić načelnika je upoznao sa aktivnostima koje se provode na uređenju šalter sale CIPS-a u PS Kalesija gdje je uloženo oko 120.000 KM, a ista je urađena upravo na zahtjev načelnika koji je u  više navrata pisao o prostoru koji je do sada bio neuslovan. 

Topčagić je rekao da je u 2016.godini uloženo i oko 100.000 KM u uređenje objekta PS Kalesija, te zatražio pomoć Općine Kalesija u iznalaženju prostora za arhivu ove institucije. 

Svoju pomoć ponudio je i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Ferhatović koji je prije nekoliko dana sa načelnikom Kalesije Sead Džafićem potpisao ugovor vrijedan 102.000 KM a tiče se projekta „Jačanje tehničkih kapaciteta za prikupljanje i odvoz otpada na području općine Kalesija“.

On je obećao da će saradnja biti nastavljena te se nada da će Općina Kalesija i dalje kvalitetnim projektima konkurisati na Javne pozive ovog ministarstva. 

Na sastanku se razgovaralo i o planovima Općine Kalesija u narednoj godini, ali i o Budžetu Tuzlanskog kantona koji će na vrijeme biti usvojen kako bi se što prije krenulo sa realizacijom kapitalnih projekata.

Radnom sastanku prisustvovali su šefovi Službi u Općini Kalesija, kao i predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija.