Radnici JP RAD po nalogu Općine Lukavac nastavljaju sa “masakrom motornom pilom” u nekada najljepšoj ulici u Lukavcu.

 

Ogromne platane nakon intervencije i masakra motornim pilama skresane su do izgleda golog debla, bez grana i grančica, a veliki broj Lukavčana koji su su šokirani i tvrde kako nekada najljepša ulica u Lukavcu sada neprepoznatljivo izgleda - piše sodalive.ba.

 

Poređenja radi, u Trebinju koje ima samo 16 platana orezivanje se vrši svake godine i tu ništa nije sporno, ali pitanje je na koji način i kako se vrši orezivanje i po kojim procedurama.

 

Naime, u Trebinju se vrši dvodnevno ispitivanje 16 stabala platana, a ispitivanje vrši njemačka firma “Nirnberška njega stabala” i “Gradska zelenila” iz Beograda. Nakon ispitivanja radi se vizuelni i unutrašnji pregled, poput arboradix-a, tomograph i rezistografa.

 

Tek nakon detaljnog ispitivanja, počinje se orezivanje uz nadzor stručnih lica sa višegodišnjim iskustvom a na stablima na kojima postoje oštećenja radi se “puling test” – simulacija udara vjetra.

 

Na krošnji za koju se smatra da može ugroziti bezbjednost građana radi se sidrenje.

 

Naravno, prije orezivanja uradi se elaborat i obave ispitivanja, a stručni tim njemačke firme vrši orezivanje.

 

Nažalost, orezivanje platana u Lukavcu mnogo više liči na “slučaj Siska”. Nekoliko puta smo posjetili radove i nikada nismo zatekli stručno lice, osim uposlenika JP RAD koji imaju nalog da urade posao a na što će to na kraju da liči? To očigledno da nije bitno.

 

Grad koji je često proglašen i najzagađenijim u Europi, uskoro će ostati bez 90 stabala koja su donekle mogla ublažiti teško ekološko stanje. Isto tako, kako će se ovim masakrom smanjiti žile od platana na koja se vlast poziva, ostaje da vidimo…

 

Ne bi čudilo da se nakon ovog teksta javi i na licu mjesta pojavi “stručno lice”, ali sada je kasno.

 

sodalive.ba